• Головна
  • Новини
  • Михайло Цимбалюк: На передовій однозначно потребують ротації, а дехто і демобілізації

01.02.2024, 16:05

Михайло Цимбалюк: На передовій однозначно потребують ротації, а дехто і демобілізації

Оновлений законопроєкт про мобілізацію, внесений урядом 30 січня, Верховна Рада може ухвалити наприкінці лютого або на початку березня, вважає перший заступник голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, член депутатської фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк. В ефірі Українського Радіо депутат сказав: "з цим законом нема чого тягнути. Бо, насправді, його очікують і війська, і громадянське суспільство його очікує, щоб були встановлені правила гри. Думаю, наступного тижня в нас є шанс у Верховній Раді ухвалити його в першому читанні, а за тиждень доопрацювати до другого читання".

На ваш погляд, суперечки під час обговорення законопроєкту будуть і надалі чи найбільш резонансні речі Кабмін з нього прибрав? 

Михайло Цимбалюк: Насамперед хочу сказати, що однозначно потрібно удосконалювати закон про мобілізаційну роботу, військовий обов'язок і військову службу. Бо хлопці і дівчата на передовій однозначно потребують відпочинку, потребують ротації, а дехто і демобілізації. Позитивна норма в цій версії законопроєкту – це те, що передбачена демобілізація після 36 місяців служби. А там вже прийдеться уточнювати, якої саме служби.

Ірина Фріз вважає, що 36 місяців – забагато. Ваша думка? 

Михайло Цимбалюк: Ми взагалі говорили про 18. Це була наша позиція. Потім ми говорили про 24. У версії Кабміну 36. Це надзвичайно багато. Але треба вести дискусію з військовим керівництвом і реально підходити до ситуації, бо у нас вже скоро 24 місяці, як було перше рішення щодо оголошення особливого режиму воєнного стану. І тоді виходить, що першу чергу потрібно вже демобілізувати. А ким їх замінювати – це велике питання. 

Наступне. Важливо, що у цій версії є рішення щодо демобілізації строковиків. Це болюча тема, ми б'ємося над нею вже більше року. Тут пропозиція врахована. Але нас турбує, що строковики звільняються після указу президента не пізніше 6-ти місяців з дня набрання чинності цим законом. Ми вважаємо, що це забагато, ми пропонували до 3 місяців. Також будемо вносити правку, але це вже позитивна норма. 

Наступне. Комітет соціальної політики і захисту прав ветеранів вносив пропозицію ще до першої версії, щоб звільнити від мобілізації осіб з інвалідністю 1, 2 і 3 групи без виключення. В цій версії це враховано і це позитив. Але з'явилася нова норма, що всіх, хто отримали 2 і 3 групи інвалідності після 24 лютого 2022 року повинні будуть пройти повторне медичне обстеження у ВЛК протягом року. Тобто це теж норма дискусійна, її потрібно обговорювати.

Вочевидь, ця норма має запобігти зловживанням, які теоретично могли бути?

Михайло Цимбалюк: Так. І насправді такі зловживання були. Дуже важливо, щоб було реально встановлено перелік хвороб і фактів. До речі, там вказано: крім випадків, коли особи отримали інвалідність у зв'язку з військовою службою в ЗСУ та інших військових формувань. Це важливо, щоб людей, які справді були демобілізовані через інвалідність, знову не ганяли по цих ВЛК. Це позитивна норма.  Але є питання щодо повісток через електронні кабінети, бо не всі військовозобов'язані їх мають. Це теж буде дискусія, зокрема стосовно осіб, які перебувають за кордоном. І вказана ще нова норма, що всі громадяни, які перебувають на військовому обліку, будуть зобов'язані протягом 60 днів з дня опублікування цього закону уточнити свої військово-облікові дані.

Ви маєте якісь застереження щодо цієї норми?  

Михайло Цимбалюк: Тут інша річ. Чи витримають наші ТЦК і Центри надання адмінпослуг таке навантаження? Тому що дуже багато людей будуть зобов'язані протягом цього часу пройти ВЛК. Їхня кількість збільшилася, але вони сьогодні перевантажені військовими, які після отриманих травм їх проходять. Тому потрібно відпрацювати цей алгоритм. 

"Це спростить роботу"

Щодо статусу ухилянта. Згідно з оновленим законопроєктом, людина має зареєструватися в електронному кабінеті і в разі надходження повістки протягом кількох днів відреагувати. Інакше ТЦК матиме підстави звернутися до суду.  Ваша думка щодо цього?

Михайло Цимбалюк: Є така норма. Там до десяти днів. З одного боку, це річ, яку потрібно відпрацювати. Але іншого механізму, як ухилянта залучити, щоб він виконав свій обов'язок, або притягнути до відповідальності, немає. Там є норма, що ТЦК звертається через суд. Це краще, ніж у попередній версії. Я думаю, що суди будуть реально ухвалювати рішення. Але там є ще норма, що ухилянта можуть доставити примусово через Національну поліцію. Тобто, тут додаткове буде навантаження для Нацполіції. Я думаю, що сам електронний кабінет створить умови, що все-таки всі військовозобов'язані будуть мати такий облік. І це спростить роботу, зокрема ТЦК, які менше будуть використовувати ті методи, якими керуються зараз.

Ще важливий момент стосовно соціальної справедливості. В цьому законопроекті вказано, що громадяни чоловічої статі, які проходять службу в Нацполіції, Службі судової охорони, ДБР, БЕБ, а також у підрозділах цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби зобов'язані протягом 60 діб з дня набрання чинності закону стати на військовий облік. Тобто, вони теж будуть підлягати мобілізації. І це важливо. Бо поки що вони всі випадали з-під цієї процедури.

"Кінець лютого, або крайній термін – початок березня"

Коли цей законопроект може бути ухвалений?

Михайло Цимбалюк: Я думаю, що з цим законом нема чого тягнути. Бо, насправді, його очікують і війська, і громадянське суспільство його очікує, щоб були встановлені правила гри. Думаю, наступного тижня в нас є шанс у Верховній Раді ухвалити його в першому читанні, а за тиждень доопрацювати до другого читання. Терміни, думаю, вдасться скоротити. Я думаю, це буде кінець лютого, або крайній термін – початок березня. Сподіваюся, що всі усвідомлюють, що затягувати ми вже не маємо права, бо військові вимагають від нас конкретних дій. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: