• Головна
  • Новини
  • Мінсоцполітики анонсувало пенсійну реформу: зміни планують впровадити з липня 2025 року

27.09.2024, 15:24

Мінсоцполітики анонсувало пенсійну реформу: зміни планують впровадити з липня 2025 року

Міністерство соціальної політики України оголосило про намір ухвалити нову пенсійну реформу, яка має набути чинності до липня 2025 року.

Про це повідомила пресслужба відомства, посилаючись на слова міністра соціальної політики Оксани Жолнович під час презентації "Соціального порталу", пише WestNews.

За інформацією міністерства, запропоноване законодавство поєднує три основні компоненти пенсійної системи: солідарну пенсію, накопичувальну пенсію та добровільні пенсійні накопичення.

"Поєднання солідарної та накопичувальної систем дозволить забезпечити заміщення 60% заробітку особи протягом її життя, що сприятиме підвищенню фінансової стабільності громадян після виходу на пенсію", – зазначено у повідомленні пресслужби.

Міністр Жолнович також заявила про плани запровадження професійної накопичувальної пенсійної системи, яку передбачається запустити у 2026 році.

Попередні спроби пенсійної реформи

Питання реформування пенсійної системи в Україні порушується з початку 2000-х років. Проте жодна спроба повноцінно впровадити накопичувальну систему не була успішною. Найбільш вагомими змінами на сьогодні стали підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років у 2010-х роках та поступове збільшення мінімального страхового стажу до 35 років.

Основною причиною невдач у впровадженні накопичувальної пенсії є відсутність стабільного фондового ринку в Україні та інструментів для збереження пенсійних накопичень від інфляції.

Остання спроба запровадити накопичувальну пенсійну систему була зроблена у 2023 році, коли лідери партії "Слуга народу" внесли відповідний законопроєкт. Однак він не отримав підтримки у Верховній Раді та був провалений у квітні 2024 року.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: