• Головна
  • Новини
  • Міноборони підтвердило смерть щонайменше 177 українських військовополонених у російському полоні

04.10.2024, 22:20

Міноборони підтвердило смерть щонайменше 177 українських військовополонених у російському полоні

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за підтвердженням Міноборони України, у російському полоні загинули щонайменше 177 українських військовослужбовців.

Про це 4 жовтня повідомила Вікторія Цимбалюк, представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, у коментарі для видання Politico. Водночас, за словами Цимбалюк, реальна кількість смертей може бути значно вищою через відсутність належного міжнародного контролю над умовами утримання українців.

«Це число, яке ми маємо. Але, звичайно, не всі тіла повернуто, і Росія навіть не підтвердила, що багато з них перебували в полоні», — заявила Цимбалюк, підкреслюючи труднощі в отриманні повної інформації про загиблих.

Моніторингова місія ООН з прав людини повідомила, що з червня по серпень 2024 року фактично всі українські військовополонені, до яких отримала доступ місія, зазнали жорстокого поводження. У звіті зазначається, що з 169 опитаних осіб у російському полоні, всі розповіли про систематичні катування, включаючи побиття, сексуальне насильство, удари електрострумом, примусове тримання в напружених положеннях, надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, удушення, імітацію страти та погрози.

ООН також повідомила про щонайменше 38 місць позбавлення волі для українських військовополонених та цивільних на території Росії та тимчасово окупованих територіях України. Міжнародні організації, такі як ООН і Червоний Хрест, поки не мають доступу до цих установ.

2 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, яка закликає Росію негайно звільнити всіх українських військовополонених та цивільних, а також забезпечити доступ міжнародних організацій до місць їх утримання. Це рішення було ухвалене на тлі зростаючих закликів російських публічних діячів до насильства над полоненими.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: