• Головна
  • Новини
  • «Мільйонні штрафи не розв'яжуть проблему хмельницького сміттєзвалища» - еколог

05.06.2021, 10:36

«Мільйонні штрафи не розв'яжуть проблему хмельницького сміттєзвалища» - еколог

Хмельницький полігон твердих побутових відходів мали закрити у 1987, саме тоді вийшов термін його експлуатації, та він досі експлуатується. Забруднення токсичним фільтратом водойм Хмельницького зі сміттєзвалища, це проблема яка виникла багато років тому. Вирішити її може лише дренажна система, яка відводитиме фільтрат.

Про це в ефірі Українського радіо "Поділля-центр" розповіла членкиня Всеукраїнської екологічної ліги, кандидат біологічних наук Тетяна Виговська, пише Суспільне.

"Ця проблема не вирішиться навіть з таким штрафом, який нарахувала екоінспеція підприємству "Спецкомунтранс". Адже протягом дуже багатьох років збирається цей фільтрат, якому не має куди діватися, крім того, як він має витікати, чи просочуватися у ґрунт де частина його випаровується", - каже Тетяна Виговська.

За її словами, проблему можна розв'язати лише тоді, коли буде побудована дренажна система, яка буде збирати фільтрат та якимось чином його відводити в тому числі і від озера.

"Це дуже важка робота. Це дуже кропітка робота. І вона потребує вона серйозних капіталовкладень. Але ми знаємо, що у нас у місті працює 19 консультантів з європи, які займаються розробкою нашого сміттєзвалища та переробного заводу. Я сподіваюся, що ці консультанти допоможуть нам розв'язувати цю проблему", - зазначила Тетяна Виговська.

Додає, що струмок в який зараз потрапляє токсичний фільтрат зі сміттєзвалища потрібно контролювати. Адже він не просто стікає в озеро, а його частково поповнює.

"Як тільки не буде потрапляння цих забруднюючих речовин то через невеликий проміжок часу сама біота озера спрацює таким чином, що вона переробить всі забруднюючі складові. Також для покращення сатану озера, можна очистити верхній шар ґрунту", - коментує екологиня.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: