• Головна
  • Новини
  • МЗС України засуджує підтримку Швейцарією "мирного плану" Китаю та Бразилії

30.09.2024, 18:00

МЗС України засуджує підтримку Швейцарією "мирного плану" Китаю та Бразилії

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування з приводу рішення Швейцарії підтримати ініціативу Китаю та Бразилії, спрямовану на завершення війни в Україні.

"Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення. Адже спільно з Швейцарською Конфедерацією ми організували Перший Глобальний Саміт миру 15-16 червня у Бюргенштоці, в якому взяли участь представники ста країн і міжнародних інституцій. Наші країни продовжують активно співпрацювати над збільшенням кількості підписантів підсумкового Комюніке цього саміту. Швейцарія бере участь у тематичних конференціях з конкретних пунктів Формули миру, метою яких є підготовка спільної мирної рамки для відновлення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру для України", – зазначили в МЗС.

Міністерство підкреслило, що всі мирні ініціативи повинні ґрунтуватися на двох основних принципах: жодних рішень щодо України без України та повага до її суверенітету і територіальної цілісності. Всі пропозиції мають відповідати Статуту ООН і визнавати міжнародно визнані кордони України.

"Ми вважаємо Формулу миру Президента України Володимира Зеленського єдиним шляхом до всеохоплюючого, справедливого та сталого миру. Немає потреби у створенні додаткових форматів та платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України", – наголосили в міністерстві.

Також МЗС наголосило, що ініціативи, які не базуються на повазі до Статуту ООН і не гарантують відновлення територіальної цілісності України, лише створюють "ілюзію діалогу" і не можуть бути підтримані.

"Такі ініціативи, які прирівнюють жертву до агресора та пропонують деескалацію за рахунок українського суверенітету і територій, не можуть бути підтримані Україною", – резюмували у відомстві.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: