• Головна
  • Новини
  • МОЗ закликає безоплатно пройти аналіз на один з головних факторів інфаркту та інсульту

09.04.2019, 17:17

МОЗ закликає безоплатно пройти аналіз на один з головних факторів інфаркту та інсульту

Високий рівень холестерину у крові може спричинити розвиток тяжких серцево-судинних хвороб, тому кожні 4-6 років слід робити відповідні аналізи.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

"Високий рівень холестерину підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Проходити тести на рівень холестерину варто кожні 4-6 років або частіше, якщо ви у групі ризику (діагностована ішемічна хвороба серця, надмірна вага, діабет, високий тиск). Так званий «поганий» холестерин проникає у стінку кровоносних судин. Там він накопичується в атеросклеротичній бляшці, яка звужує просвіт судини й перешкоджає вільному потоку крові", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найнебезпечнішими атеросклеротичними бляшками є ті, що містять значну кількість холестерину та мають тонке покриття зі сполучної тканини. "Такі бляшки спричиняють утворення тромбу. Найчастіше тромб росте і закриває просвіт судини. Потік крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт", - пояснюють у МОЗ.

Наголошується, що підвищений рівень холестерину стає початком багатьох небезпечних для життя хвороб.

"Перевірити рівень холестерин можна у свого лікаря - сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого державою пакету послуг первинної медичної допомоги, що їх пацієнти отримують безоплатно", - йдеться у публікації.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: