• Головна
  • Новини
  • МАГАТЕ: На Хмельницькій АЕС зупинились обидва енергоблоки, на Рівненській - один

16.11.2022, 23:53

МАГАТЕ: На Хмельницькій АЕС зупинились обидва енергоблоки, на Рівненській - один

У МАГАТЕ оголосили, що через російські обстріли в Україні відбувся збій у роботі двох АЕС: на Хмельницькій - зупинилось обидва енергоблоки, на Рівненській - один

Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підключення до мережі Хмельницька АЕС повністю втратила о 18:35 за місцевим часом 15 листопада. Після того, як 4 діючі лінії електропередач на об'єкті були поступово втрачені протягом двох із половиною годин через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі країни. У цей період два реактори станції було зупинено, що призвело до припинення постачання електроенергії до будинків, на фабрики та інші об'єкти", – йдеться у релізі.

Через більш як 9 годин – о 3:45 – ХАЕС відновила зовнішнє електропостачання за двома резервними лініями електропередачі, а дизель-генератори було зупинено. Приблизно ще за годину одну з цих ліній знову було втрачено й відновлено лише об 11:25. Два реакторні блоки залишаються в режимі зупину.

Збій відбувся також у роботі Рівненської АЕС. Вдень, 15 листопада, РАЕС утратила зв'язок з однією зі своїх ліній електропередач 750 кВ. У результаті станція знизила потужність, а один із чотирьох її блоків автоматично відключився.

О 4:00, 16 листопада, станція збільшила потужність ще одного свого блока, щоб продовжити подачу електроенергії в мережі України.

"Це була дуже тривожна подія. Вона показує потенційні ризики ядерної безпеки, з якими зіткнулися всі ядерні об'єкти України під час цієї жахливої війни, а не лише Запорізька АЕС. У той час, як зовнішнє електропостачання Хмельницької АЕС тепер відновлено, вчорашнє відключення електроенергії ясно демонструє, що ситуація з ядерною безпекою та безпекою в Україні може раптово погіршитися, збільшуючи ризик ядерної аварійної ситуації", - наголосив Гроссі.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: