• Головна
  • Новини
  • Людям, які мають особливі заслуги в обороні України, треба встановити щомісячне грошове забезпечення

21.04.2022, 15:13

Людям, які мають особливі заслуги в обороні України, треба встановити щомісячне грошове забезпечення

Профільний комітет рекомендує встановити щомісячне грошове забезпечення особам, які мають особливі заслуги перед Україною щодо захисту її територіальної цілісності та суверенітету.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує встановити щомісячне грошове забезпечення особам, які мають особливі заслуги перед Україною щодо захисту її територіальної цілісності та суверенітету.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів за підсумками свого засідання рекомендував парламенту включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проект Закону про грошове забезпечення окремих категорій громадян за реєстр. №7141 та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету.

Метою цього законопроекту є створення належних умов для життєзабезпечення деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членів їх сімей шляхом встановлення їм щомісячного грошового забезпечення.

Зокрема, проектом Закону пропонується запровадити щомісячну виплату грошової допомоги у розмірі:

- 3-х мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, - особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка»;

- 2-х мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, - лицарям ордена «Богдана Хмельницького» трьох ступенів (повні лицарі);

- 1-ї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, - кавалерам ордена «За мужність» трьох ступенів (повні кавалери);

- у розмірах від 3-х до 1-ї (у розрахунку на місяць на сім’ю) мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, членам сімей померлих або нагороджених посмертно вищевказаних осіб.

У ході обговорення законопроекту народними депутатами України – членами Комітету було запропоновано змінити його назву та, відповідно, у тексті слова «грошове забезпечення» замінити на «щомісячна грошова виплата».

Також була висловлена пропозиція доповнити законопроект окремими положеннями, які передбачають, що особам, які мають право на отримання щомісячного грошового забезпечення, передбаченого цим Законом, та на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» чи підвищення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», здійснюється виплата за однією з підстав за вибором особи.

Крім того, було запропоновано частину другу статті 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» викласти у такій редакції: «Особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються також Герої України, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка», особи, нагороджені починаючи з 2014 року орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом «За мужність» трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів та брали безпосередньо участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України».

Серед інших пропозицій Комітету - віднести до деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Україною, забезпечивши їм відповідний соціальний захист:

1) героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка»;

2) осіб, яких починаючи з 2014 року нагороджено орденами Богдана Хмельницького трьох ступенів;

3) осіб, яких починаючи з 2014 року нагороджено орденами «За мужність» трьох ступенів;

4) осіб, яких починаючи з 2014 року нагороджено орденами княгині Ольги трьох ступенів.

З висновком Комітету щодо проекту Закону про грошове забезпечення окремих категорій громадян за реєстр. № 7141 можна ознайомитися за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1274675

«Цей законопроект отримує нову актуальність у зв'язку із ситуацією, яка виникає. Цей законопроект має бути ухвалений і справді допомагати та підтримувати тих людей, які відзначені Президентом України за бойові заслуги чи заслуги перед Вітчизною», - зазначив під час обговорення проекту Закону за реєстр. №7141 перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: