• Головна
  • Новини
  • Львівські хірурги вперше прооперували дитину з важкою формою епілепсії

04.12.2020, 19:33

Львівські хірурги вперше прооперували дитину з важкою формою епілепсії

Нейрохірурги Львівської міської дитячої клінічної лікарні успішно прооперували семирічного хлопчика з Тернопільщини, в якого було рідкісне генетичне захворювання, що викликало медикаментозну резистентну епілепсію.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«До нас поступив 7-річний хлопчик Максим, якому торік лікарі діагностували рідкісне генетичне захворювання — атиповий синдром Ретта, що викликає затримку розвитку і важку медикаментозну резистентну епілепсію. Це означає, що жодні ліки цій дитині не допомагали. Напади судом у хлопчика виникали до 40 разів на день. Після обстежень, ми разом з неврологами дійшли висновку, що покращити стан дитини може лише операція на мозку. Таку операцію ми провели вперше, і вона пройшла успішно», — розповів лікар Тарас Микитин.

За його словами, при епілепсії до оперативного втручання вдаються лише тоді, коли інші методи не допомагають. І рішення про операцію нейрохірург не приймає сам: це спільне рішення невролога і нейрохірурга.

Невролог дитячої лікарні Марія Павлюк провела хлопчику іктальний відео-ЕЕГ моніторинг, тобто записала електроенцефалограму під час судом. Проаналізувавши результати обстеження, лікарка дійшла висновку: допомогти хлопчику може оперативне втручання.

«Максимкові ми вперше в нашій лікарні зробили операцію, яка називається кальозотомія. Справа в тому, що права і ліва півкулі головного мозку з'єднані між собою мозолистим тілом. Права відповідає за роботу лівої, а ліва — за роботу правої. Ми розсікли повністю мозолисте тіло, аби перервати цей зв’язок. Тільки у такий спосіб можна було звільнити дитину від важких нападів судом, особливо дроп-атак, під час яких він різко падав», — пояснив Микитин.

Кальозотомія, додав нейрохірург, — це паліативна операція. Після такого оперативного втручання не слід очікувати, що епілепсія зовсім зникне. Судоми можуть виникати. Але не буде вже дроп-атак, при яких дитина різко падає, і самі судоми виникатимуть не так часто, як раніше, і будуть значно меншої інтенсивності та тривалості.

Зараз хлопчик ще перебуває у відділенні дитячої лікарні, однак його стан покращується.

Фото: city-adm.lviv.ua

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: