• Головна
  • Новини
  • "Львівська залізниця" ліквідовує дитячу вузькоколійку в Ужгороді

25.12.2020, 13:38

"Львівська залізниця" ліквідовує дитячу вузькоколійку в Ужгороді

Майже 400 підписів зібрали батьки до керівництва Укрзалізниці для збереження дитячої вузькоколійки в Ужгороді. Про це нині розповіла мама одного з учнів, який навчався в класі юного залізничника, Ірина Рогова. У зверненні вони просять не закривати дитячу залізницю, якій 73 роки. Вона розташована вздовж річки Уж від обласної філармонії до східної частини Ужгородського ботанічного саду.

Про це пише суспільне.

Нагадаємо, Ужгородську дитячу залізницю відкрили у серпні 1947 року у День залізничника, її шлях сягає 1,1 км вздовж річки Уж. Тоді було дві станції — "Сталінська" й "Парк". У вересні цього року з’явився наказ про закриття дитячої залізниці в Ужгороді, відповідно до якого вузькоколійка мала працювати до грудня.

Син Ірини Рогової відвідував гурток у Закарпатській дитячій залізниці. Жінка каже: про закриття вузькоколійки дізналися в жовтні. Відтоді з іншими батьками та юристом вони збирали підписи проти цього. Звернулися до уряду, Міністерства інфраструктури та Укрзалізниці.

Вона розповіла, що Кабінет міністрів відправив цей лист до Укрзалізниці.

"Міністерство інфраструктури відправило наш лист до Укрзалізниці. Тобто Укрзалізниця закриває, залізницю, а нам відповідають "кадровики". Пишуть про те, а їй дали змогу дати пояснення, чому вони закривають. Читаю, хто нам відповів: "Департамент розвитку персоналу та кадрової політики". Розумієте, ми запитуємо, чому закривають, що у зв’язку з карантинними заходами залізниця припинила свою діяльність і вона її відновить, коли закінчиться карантин. Але це все брехня, тому що майстри звільнені, а в грудні вже намагалися вивезти офісне обладнання", — розповіла Ірина Рогова.

"Не можна все це так взяти й залишити, закрити, покинути цих дітей, це ж не одна людина, не дві, не п’ять, їх було приблизно 50 осіб, може, більше. Я точно не знаю, бо не вникав у це. Справа в тому, що не можна так усе кинути, взяти й залишити нас, усіх ужгородців, без такої прикраси нашого міста", — сказав Олексій Тімірязєв, чия дитина також займалася на дитячій залізниці.

Максим Зубашков — помічник юриста. Він представляє інтереси батьків та дітей, котрі вчилися в Закарпатській дитячій залізниці. Каже: боротимуться за те, щоб вузькоколійку в Ужгороді зберегли.

"У випадку, якщо адміністративний спосіб захисту не спрацює, ми будемо подавати позовну заяву до Адміністративного суду щодо оскарження дій Укрзалізниці, зобов’язання вчинити певні дії, тому що ми переконані, що ліквідація дитячої залізниці не є правомірною в усіх можливих аспектах", — пояснив юрист.

"Дуже шкода, що закривають дитячу залізницю, бо ми дуже за нею сумуємо, сумуємо за практикою, за навчанням, — сказала учениця гуртка "Юний залізничник" Валерія Порохнявець. — Ми вчимося вже на залізниці два роки. Ми практикували, нам показували, як працюють потяги, локомотиви різні, як вони їздять, які бувають потяги».

Олег Бочковський каже: навчаючись у гуртку, був провідником і диктором і завжди любив перевіряти квитки пасажирів.

Дитячу залізницю можуть взяти на баланс міста, — каже Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. З таким проханням він звертався до Укрзалізниці.

"Сьогодні я вчергове написав листа до голови Укрзалізниці щодо того, що ми хочемо взяти участь у конкурсі про оренду дитячої залізниці в місті Ужгород, — сказав міський голова. — До сьогодні її немає на сторінці "ProZorro" і ми просто не можемо взяти участь у конкурсі, бо конкурс, фактично, ще не оголошений. Як тільки буде на офіційному сайті "ProZorro", що цей об’єкт виставлений для того, щоб будь-хто взяв участь в конкурсі щодо оренди дитячої залізниці, то я думаю, що ми будемо мати переважне право".

Наказ про закриття дитячої залізниці з’явився 4 вересня цього року. Його підписав виконавчий директор регіональної філії "Львівська залізниця" Роман Черніцький. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: