• Головна
  • Новини
  • Львівщина у цьому році оновила рекорд за кількістю сімейних ферм

08.12.2022, 15:34

Львівщина у цьому році оновила рекорд за кількістю сімейних ферм

На Львівщині у цьому році зареєстрували 16 нових сімейних ферм. Завдяки цьому рекордна серед всіх регіонів України кількість сімейних ферм в області збільшилась до 78.

Більшість цих господарств працює у галузі молочного скотарства, повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Сімейні фермерські господарства реєструють переважно одноосібники, які на старті мають до 5 корів.  Потім вони збільшують поголів’я до 10-25-30-50 корів та розглядають пропозиції  створення власної переробки молока. Упродовж 2020-2022 років у галузі молочного скотарства зареєстровано 48 сімейних фермерських господарств.

Про інтенсивний розвиток бізнесу сімейних ферм говорить позитивна динаміка приросту поголів’я ВРХ у цих господарствах. За статистикою, в господарствах малих форм господарювання поголів'я корів станом на 1 жовтня складає 798 голів, що є на 33% (на 266 голів) більше, ніж торік.

Досягти таких результатів вдалось шляхом новостворених сімейних фермерських господарств та  збільшення чисельності корів у господарствах, створених у двох попередніх роках. Для порівняння в господарствах населення тільки за останній рік поголів’я зменшилось майже на 11%.

"У цьому році малі та середні тваринницькі підприємства Львівщини мали унікальну можливість отримати подвійну дотацію на корови: з обласного бюджету було виділено 2,5 тис. грн на голову, а  через Державний аграрний реєстр надавалась дотація в розмірі 5,3 тис. грн. на голову. Загалом тільки по цих двох програмах  аграріям Львівщини виплатили понад 31 млн. грн", – зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

На обласному рівні у поточному році надавалась фінансова підтримка у вигляді дотації за утримання корів усіх напрямів продуктивності в розмірі 2500 грн на одну голову  для стабілізації спаду поголів’я ВРХ та розвитку галузі скотарства у суб’єктів мікро- та малого аграрного бізнесу.

Фінансову підтримку в сумі 7,5 млн. грн отримали 109 суб’єктів господарювання у вигляді дотації за утримання 3000 корів усіх напрямів продуктивності. З числа отримувачів 77 юридичних осіб різних форм господарювання та 32 фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані сімейними фермерськими господарствами.

На державному рівні зареєстрованим у Державному аграрному реєстрі суб’єктам господарювання надавалась бюджетна дотація на поголів’я корів у розмірі 5300 грн на одну голову. За попередніми даними в область залучено більше 23,5 млн. грн. за 437 заявками.

За програмою "Є-робота" для створення і розвитку переробних потужностей, в тому числі з переробки молока, надавалась грантова підтримка проектів у розмірі до 8 млн. грн. на умовах співфінансування: 70 % вартості проєкту – за рахунок грантів, не менше 30% – за рахунок коштів отримувача.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: