• Головна
  • Новини
  • Львівелектротранс «подарував» 3,3 млн київському забудовнику. І ще 1,4 млн змарнував у судах

01.06.2020, 14:34

Львівелектротранс «подарував» 3,3 млн київському забудовнику. І ще 1,4 млн змарнував у судах

Комунальне підприємство «Львівелектротранс» через халатність не повернуло 3,26 млн грн завдатку за невиконані роботи від ТОВ «Аеровент». Підприємство мало три роки , щоб стягнути кошти з підрядника, але в результаті пропустили терміни подання скарги.

Про це стало відомо зі звіту Державної аудиторської служби, яка провела фінансовий аудит діяльності ЛКП за період з 1 липня 20017 до 20 вересня 2019 року, пишуть «Наші гроші. Львів».

Згідно зі звітом аудиторів, ще у 2016 році «Львівелектротранс» уклав угоду на реконструкцію будівлі профілакторію із котельнею, побутовими та адміністративними приміщеннями в трамвайному депо №2 по вул. Промисловій, буд. 29. Роботи мали виконувались із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку, а загальний кошторис становив 1,28 млн євро.

На виконання угоди «Львівелектротранс» перерахував на рахунок ТОВ «Аеровент» аванс у розмірі 20% від кошторису у сумі 254,9 тис. євро, що на той момент в перерахунку становило 7,13 млн грн. Водночас ТОВ «Аеровент», згідно з угодою, надало комунальному підприємству банківську гарантію на таку саму суму від ПАТ «Приватбанк», яка мала б захищати інтереси «Львівелектротрансу» у разі невиконання підрядником своїх зобов’язань.

Як виявилось, підрядник справді не виконав своїх зобов’язань щодо темпу виконання робіт. «Прогрес виконання робіт становив 16,8% замість 60,2% передбачених на той період. Крім того, підрядник не впорався з численними вказівками інженера щодо усунення недоліків», – йшлося в листі про розірвання контракту, який комунальники направили «Аеровенту» у лютому 2017 року.

Але вони не направили листа з вимогою повернути завдаток і не звернулись до суду щодо урегулювання цього питання. Натомість вони звернулись до «Приватбанку» з вимогою виплатити гарантію. Банк відмовив, тому що ЛКП не надало пояснень, які саме умови контракту порушив підрядник і комунальні юристи звернулись до суду. Справу в суді проти «Приватбанку» вони програли – остання касаційна інстанція підтвердила, що у затримці з виконання робіт винні насамперед представники ЛКП, оскільки вчасно не надавали необхідну документацію. Відтак суд відмовив у стягненні гарантії з банку.

Але поки «Львівелектротранс» судився з банком, сплив термін претензій до ТОВ «Аеровент». Останній термін подачі заяви був можливим у червні 2019 року, але підприємство цього не зробило. В результаті, за даними аудиторів, ТОВ «Аеровент» залишився винен «Львівелектротрансу» 108 тис. євро, а це 3,26 млн грн в перерахунку, оскільки частину робіт все ж було виконано.

Крім того, на послуги юристів та судові витрати за програшний суд з «Приватбанком» комунальне підприємство витратило ще додатково 1,38 млн грн. За висновками аудиторів, це були непродуктивні витрати.

ТОВ «Аеровент» зареєстроване в Києві. Його власником є Станіслав Шейхетов через ТОВ «Індепенденс», яке займається будівництвом елітних житлових комплексів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: