• Головна
  • Новини
  • Козак озвучив умови Росії для «деескалації ситуації» навколо кордонів України

27.01.2022, 11:14

Козак озвучив умови Росії для «деескалації ситуації» навколо кордонів України

Спецпредставник Росії на переговорах у нормандському форматі Дмитро Козак заявив, що врегулювання конфлікту на сході України, а також деескалація навколо українських кордонів – "непов'язані питання", і з обох цих питань РФ висуває Україні низку вимог.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

Щодо першого пункту, то, за словами Козака, "відбулася непроста розмова, але, можливо, перша така відверта розмова для того, щоб провести інвентаризацію всіх проблем, пов'язаних із реалізацією Мінських угод".

Російський представник знову наполягав на реакції України "на численні письмові пропозиції" так званих республік ОРДЛО. "Домовилися, що незалежно від різночитань по Мінських угодах, які є між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей, перемир'я має зберігатися безумовно", – додав Козак.

Він також заявив, що саміт лідерів країн "нормандської четвірки" можливий лише "після погодження умов особливого статусу Донбасу". "Цей саміт має відбутися після того, як будуть узгоджені всі правові аспекти особливого статусу (Донбасу – ред.) у постконфліктній Україні, після того, як буде визначено постконфліктний статус. Наступна зустріч (політрадників лідерів країн нормандського формату – ред.) має відбутися для обговорення питань організації виборів до органів місцевого самоврядування на Донбасі відповідно до того статусу, який буде попередньо узгоджений у контактній групі", – пояснив Козак російську позицію.

Щодо ж другого пункту, напруженості, що провокується Росією навколо українських кордонів із грудня, то Козак заявив, що "передумовами" цього є те, що "український президент і НАТО мусять скасувати дев'ять масштабних військових маневрів із залученням десятків тисяч військовослужбовців США й інших союзників по НАТО". Також Україні пропонується для "деескалації ситуації" "скасувати закон України, який дозволяє проводити ці масштабні навчання". Далі повторюється традиційна для російської дипломатії риторика, що нібито це "масштабні маневри країн, які не мають жодного відношення до безпеки України", а є загрозою для Росії.

Козак підтвердив, що сторони вирішили провести додаткові внутрішньодержавні консультації "для того, щоб за два тижні в Берліні зустрітися і спробувати знайти розв'язання всіх тих проблем, які впродовж семи років не вирішені".

Як повідомлялося, 26 січня у Парижі відбулася зустріч політичних радників лідерів країн нормандського формату: України, Франції, Німеччини, Росії.

Після восьмигодинної зустрічі керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на брифінгу заявив, що Україна готова до переговорів у форматі 24/7 для припинення війни, повернення своїх територій та деескалації ситуації на кордонах. Він також поінформував, що на зустрічі сторони підтримали тезу про те, що робота у підгрупах Тристоронньої контактної групи має продовжуватися.

Єрмак наголосив, що на зустрічі порушувалося питання про деескалацію не лише щодо окупованих територій, а й взагалі навколо українських кордонів. "Але докладно ми про це не говорили, тому що сьогодні ці дискусії відбуваються на різних рівнях, і у цьому беруть участь не лише країни-учасниці нормандського формату", – пояснив голова ОП.

За підсумками зустрічі Єлисейський палац опублікував Декларацію радників очільників країн та урядів нормандського формату.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: