• Головна
  • Новини
  • «Ковчег Україна» припиняє співпрацю з українською диригенткою Оксаною Линів

04.04.2022, 19:15

«Ковчег Україна» припиняє співпрацю з українською диригенткою Оксаною Линів

Культурна платформа «Ковчег Україна» на своєму сайті опублікувала звернення, у якому йдеться про припинення співпраці з українською диригент кою Оксаною Линів, що пропагує російську культуру.

Про це пише Leopolis.news

Публікуємо текст звернення повністю.

Ми шоковані тим фактом, що 7-9 квітня в Teatro Comunale Bologna його музична директорка українська диригентка Оксана Линів готує прем’єру опери Петра Чайковського «Іоланта» російською мовою за участі російських виконавців та музикантів. Українські солісти й композитори уже відмовились від співпраці з пані Линів. Втім, сама диригентка офіційно заявила, що готова працювати з росіянами і надалі, а для цього російським артистам достатньо лише написати заяву про засудження війни.

Оксана Линів замовчує факт неодноразової співпраці з російськими виконавцями на своїй фб-сторінці, і переводить усю увагу винятково на дискусію про доцільність чи недоцільність використання російської класичної музики (що, безумовно, заслуговує на велике загальнонаціональне обговорення). Крім того, вона викривлює зміст спільної відозви культурної спільноти України, де чітко заявлено про недопустимість співпраці з росіянами, і прикривається «офіційною» заявою держави, як камуфляжем, для оправдання своєї «адвокатури диявола».

У той час, як Міністерство культури та інформаційної політики України та Ukrainian Institute - Український інститут разом із усією українською культурною спільнотою закликає всі культурні інституції світу припинити будь-яку співпрацю з росіянами, пояснює чому не існує «хороших рускіх»; в той час, як долаючи шалений спротив і нерозуміння західного світу щодо руху Cancel Russian culture, неймовірними зусиллями нам вдалось переконати близько ста різних інституцій задекларувати публічну відмову від співпраці з Росією (це зробила Мюнхенська філармонія, Карнеґі-гол, Каннський фестиваль, що не буде запрошувати у свою програму російські фільми й офіційну делегацію росії); в той час, як безпрецедентну реакцію на заклик скасувати російську культуру виказали десятки інституцій, що роками співпрацювали з Росією, – і ми щиро захоплюємось їхньою принциповістю і висловлюємо глибоку вдячність багатьом польським оркестрам і філармоніям, литовським інституціям, які видалили з усіх програм російську класичну музику і відмовилися від співпраці з російськими артистами, а натомість самі українці ідуть на відверту співпрацю з ворогом і тим самим реабілітують росіян в очах і так дуже лояльного до них Західного світу.

Оксана Линів з російським режисером Дмітрієм Чєрняковим в німецькому Байройті, липень 2021

Ми вважаємо, що культура є наймогутнішою зброєю у цій війні, і росія впродовж століть використовувала саме культуру для прикриття своїх імперських злочинів. Тож «допоки Росія цілеспрямовано влаштовує геноцид української нації та її культури, допоки вбиває мирних людей, бомбить дитячі лікарні, школи, музеї, церкви, бібліотеки, будь-яка співпраця з представниками країни-агресора у будь-яких ініціативах та заходах нормалізує терористичні дії Росії і є неприпустимою» (цитата з відозви українських культурних інституцій до світу).

Продовжувати співпрацю з росіянами – це значить бути за одно з німецьким канцлером Олафом Шольцом, який вважає, що «ця війна – це війна Путіна», а «простиє рускіє» не винні; це бути суголосим з німецьким PEN-клубом, який заявляє, що жертви війни – це усі «росіяни доброї волі» і навіть «обмануті російські солдати, які гинуть в Україні за фантазії Путіна». «Ворог – Путін, а не Пушкін», — цією цитатою президента німецького PEN-клубу Деніза Юджеля можна резюмувати усіх поборників такого «гуманізму» по-німецьки. І тепер «славні» українські митці доєднуються до цього хору західних «гуманістів».

Ми вважаємо, що особливим цинізмом є однією рукою писати пост, у якому висловлювати співчуття диригенту Львівської опери з приводу трагічної загибелі його батьків в Ірпені, а іншою – підписувати контракти з тими, хто прямо причетний до їхнього вбивства. «За те, що відбувається нині в Україні, російська культура і російські культурні діячі несуть відповідальність поряд із російською зброєю. Бо саме культура і її носії поставляють в російські мізки уявлення про те, що таке «добре» і що таке «погано», саме вони вибудовують їхню систему цінностей – ту систему цінностей, яка дозволяє потім бомбити пологові будинки і музеї» (зі статті Катерини Щоткіної для ДТ).

Дякуємо за принципову позицію багатьом українським композиторам і музикознавцям, які не побоялись голосно заявити про неприпустимість таких дій з боку вищезгаданої української культурної діячки. Адже жодні заслуги, ордени чи регалії не можуть оправдати співпрацю з ворогом в час війни, рейдерські захоплення чужих проектів, крадіжку інтелектуальної власності чи порушення інших юридичних і етичних норм. 

Як зазначив директор Українського Інституту Володимир Шейко, ‘cancel Russian culture’ є нашим інструментом самозбереження, а не актом агресії.

Культурна платформа «Ковчег Україна» припиняє будь-яку співпрацю з Оксаною Линів. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: