• Головна
  • Новини
  • Керівнику Хмельницького зоокуточку диких тварин загрожує штраф

09.05.2021, 15:37

Керівнику Хмельницького зоокуточку диких тварин загрожує штраф

Протокол про адміністративне правопорушення за неналежне утримання бурих ведмедів склали на керівника Хмельницького реабілітаційного центру (зоокуточку) для диких тварин.

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу Хмельницької обласної екологічної інспекції Наталія Сологуб.

За її словами, на Сергія Пальохіна складений адмінпротокол за порушення правил утримання диких тварин в неволі.

Кого утримують у реабілітаційному центрі

Усі тварини, які перебувають в реабілітаційному центрі, були скалічені людиною, розповідає головний лікар державної ветеринарної лікарні Кирило Чумаков, котрий опікується тваринами центру.

«У ребцентрі для диких тварин є лама, я вже не пам’ятаю, з якого контактного зоопарку її «викинули». Але поступила вона у центр на дерев’яному щиті з переломом тазостегнового суглобу. Була прооперована і до сих пір вона ходить з металом, з металом в кістці. Оце таке у нас ставлення людей до тварин», - каже Кирило Чумаков.

Хмельничанка Неля Князюк прийшла до зоокуточку з 2-річною донькою Євою.

«Я обожнюю сюди приходити з дитиною, бо вона отримує дуже класні враження від цього зоокуточку. Коли вона була менша, ми тут були. Ведмедів тут було менше, а зараз вже є потомство. І це круто», - каже відвідувачка реабілітаційного центру.

За словами матері трьох дітей Анни, вона приходить в зоологічний куток, бо тварини подобаються її дітям.

«Тут усі тваринки доглянуті, у них завжди прибрано, чисто. І їжа у них завжди є. В мене діти люблять сюди ходити - на оленят подивитися, на верблюдів. А зараз, як є потомство ведмедів, то усі хочуть потіскати ведмежаток», - розповідає Анна.

Чому провели перевірку у ребцентрі

Позапланову перевірку екологи провели у реабілітаційному центрі після звернення громадянки, яка поскаржилася на неналежне утримання ведмедів, - каже начальниця відділу Хмельницької обласної держекоінспекції Наталія Сологуб. Додає: на керівника реабілітаційного центру був складений припис на усунення недоліків та накладено адміністративний штраф.

«За результатами перевірки було встановлено, що виявлені порушення, а саме місце утримання ведмедів, не відповідає встановленим правилам. Тобто, згідно правил на одну дорослу особу розмір вольєру має бути не менше 200 кв. м., а висота не менше 4 метрів заввишки. За результатами перевірки, висота вольєру складає 3 метри, а загальна площа складає 108 м. квадратних», - розповідає посадовиця.

Аби виконати припис екологів, треба півмільйона гривень

Голова реабілітаційного центру для диких тварин Сергій Пальохін каже - на будівництво вольєру для ведмедів, який би відповідав усім вимогам і за який на нього наклали штраф, необхідно пів мільйона гривень.

«До нового року норми утримання ведмедів були такі - на одного ведмедя повинно бути 30 квадратних метрів. Але після нового року вступили нові поправки, і тепер, згідно чинного законодавства, на одного ведмедя повинно бути 200 квадратних метрів. Але найгірше те, що ми не можемо, ми не маємо таких грошей, це ж треба пів мільйона гривень, щоб побудуватитакий вольєр. Тай щоб побудувати, треба постійна територія, а не тимчасова, як ми орендуємо», - каже Сергій Пальохін.

"Віддам ведмедів у державний парк, але не в приватні руки"

Чоловік додає: коли в суді розглядатимуть протокол про накладення на нього штрафу за порушення правил утримання диких тварин, подасть клопотання про вилучення ведмедів. Але наполягатиме на передачу їх конкретному закладу.

«Будемо просити суд, щоб суд прийняв рішення вилучити в нас тварин. І ці тварини повинні бути передані тільки в один з державних заповідників України. Тобто, повинна займатися збереженням цих тварин тільки держава, а не якась приватна особа», - каже керівник реабілітаційного центру.

Упродовж трьох останніх років, додає Сергій Пальохін, він звертався в єдиний державний реабілітаційний центр для бурих ведмедів в Україні, який існує при Нацональному природному парку «Синевір», що на Закарпатті.

«Кілька років поспіль я офіційно звертався письмово до цього центру «Синевір» з проханням забрати до себе ведмедів. І отримував звідти відповідь, що уних немає місць для утримання цих тварин», - розповідає Пальохін.

Чому Нацпарк "Синевір" відмовися від хмельницьких ведмедів

За словами директора Національного природного парку «Синевір» Миколи Дербака, зараз у їхньому реабілітаційному центрі для диких тварин перебуває 33 ведмеді, четверо з яких важко хворі і знаходяться у карантинних вольєрах. Директор парку додає - тиждень тому Сергієві Пальохіну було відмовлено у передачі його ведмедівдо «Синевіру».

«Ми наразі не можемоприйняти цих ведмедів, бо вони повинні пройти обстеження, а карантнн вольєри наразі зайняті. Але у нас будується ще один додатковий вольєр, якийбуде розрахований на більшу кількість ведмедів. Можливо, тоді ситуація зміниться», - каже Микола Дербак.

Всього у Хмельницькому реабілітаційному центрі утримується 150 тварин, розповідає його керівник Сергій Пальохін. Додає: центр є приватним, тому він утримується власним коштом і за гроші меценатів, яких вони самі шукають.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: