Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


21.08.2021, 11:54

Карпатські села зблизька. Частина 3

У вівторок, 17 серпня, разом із командою «Батьківщини» Боринської територіальної громади, яка об’єднала 17 рад (понад 23 тис мешканців на території 638 кв. км.), взяв участь у 13-ій позачерговій сесії 8-го скликання.

Поспілкувалися із селищним головою Михайлом Шкітаком, заступником голови, секретарем, керівниками структурних підрозділів.

Перед початком сесії провели засідання фракції ВО «Батьківщина» у Боринській громаді, під час якого спільно із однопартійцями Петром Поврозником, Романом Богайчиком, Володимиром Копитчаком і Петром Дреботом обговорили питання порядку денного сесії.

Крім того, разом із депутатом Боринської ОТГ Петром Поврозником продовжили зустрічі у селах громади – Риків, Багнувате, Межигір’я, Яблунів, Верхня Яблунька, Боберка, Нижня Яблунька, Шандровець.

Одне із найболючіших питань - реорганізація школи у с. Яблунів (пониження статусу і закриття 5-9 класів). Відтак, не вдаючись до переповідання усіх драматичних моментів, зазначу, що вчителі та батьки учнів школи були присутні на сесії і отримали запевнення від селищної влади та представника відділу освіти, що їх думку почують і врахують.

…У багатьох селах люди нарікають на бездоріжжя. Також бідкаються, що останнім часом малозабезпеченим доводиться дуже довго чекати на отримання соціальної допомоги. Не до кінця мешканцям громади пояснили, на яких умовах діятиме Національний природний парк «Бойківщина».

Люди, розуміючи усю складність ситуації, обурені, що іноді чиновники скорочують або закривають заклади (слово «оптимізують» як евфемізм я свідомо уникаю позаяк завжди називаю речі своїми іменами), до відкриття і функціонування яких ніяк не доклалися. Часто кажуть, що «деяких місцевих можновладців гроші зіпсували» (і відкрито називають їх прізвища з аргументами).

У с. Нижня Яблунька у кількох місцях обвалюється дорога, яку почали асфальтувати минулого року у межах малого Карпатського кола (чи як кажуть місцеві мешканці - великого крадівництва / руйнівництва).

На фасаді однієї із найбільших шкіл громади у с. Верхня Яблунька є меморіальна таблиця, в якій зазначено, що «в церкві села 2 серпня 1943 року видатний український поет і політичний діяч Олег Ольжич (Кандиба) вінчався із Катериною Білецькою». Щоправда стало сумно від іншого – досі не покошена перша трава (яку по селах косять ще в травні-червні) на подвір’ї школи. А відтак алея Героїв Небесної Сотні на території школи виглядає не доглянутою. А ще місцеві кажуть, що в цій школі посада директора передається по спадковості.

До речі, занедбана Алея Героїв Небесної Сотні і на шкільному подвір’ї в с. Яблунів.

Загалом старости громади непогано виконують свою роботу (за винятком двох, які в робочий час були відсутні, на телефонні дзвінки не відповідали і досі не пояснили причин). Варто окремо зазначити, що з-поміж усіх відвіданих нами населених пунктів, у с. Риків мешканці дуже вболівають за свого старосту. Микола Занкович - чи не єдиний староста, за якого люди стоять горою. Респект!

У всіх без винятку селах люди з долею іронії зізнаються, що нардеп від округу приїжджає сюди лише раз на 5 років – у крайній місяць перед виборами. Іноді бувають його помічниці.

Як тут не згадати класика – нарікаючи на владу, пам’ятаймо, що голосуючи за неї, ми перестаємо бути жертвами, а стаємо співучасниками всіх її дій чи бездіянь…

P.S. Разом із Петром Поврозником щиро усім дякуємо і до нових зустрічей!

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: