• Головна
  • Новини
  • Кабмін зобов'язав газодобувні компанії продавати 20% видобутку

02.01.2022, 13:27

Кабмін зобов'язав газодобувні компанії продавати 20% видобутку

Україна зіткнеться з дефіцитом і опиниться в залежності від Росії через рішення Кабміну регулювати ціни на газ, заявляють видобувні компанії.

Рішення Кабміну зобов'язати газодобувні компанії продавати 20% видобутку за операційною собівартістю призведе до падіння видобутку, дефіциту газу та посилення залежності від Росії. Про це йдеться у заяві Асоціації газовидобувних компаній, до яких входить Нафтогаз, передає Кореспондент.

"Зупинка інвестиційної діяльності цілком логічно призведе до щорічного падіння видобутку, зниження податків, скорочення робочих місць. Враховуючи запуск Північного потоку-2 та ризик скорочення або повної зупинки транзиту російського газу - це істотно послабить енергетичну безпеку нашої країни", - йдеться у заяві.

Також в асоціації рішення Кабміну вважають зривом реформи, відмовою від європейської інтеграції.

"Державне регулювання ціни на газ, що видобувається, - це абсолютно неринковий механізм, через який, без перебільшення, ми можемо втратити власний газовидобуток", - заявив директор Асоціації газодобувних компаній України Артем Петренко.

Він вказує, що долати енергетичну кризу потрібно спираючись на досвід європейських країн, а не завдяки обмеженням чи примусовим діям, спрямованим на діяльність приватних газовидобувників.

Нагадаємо, 30 грудня уряд ухвалив рішення зобов'язати газовидобувні компанії продавати 20% свого газу на приватній Українській енергетичній біржі. При цьому ціна не повинна перевищувати "операційну собівартість" видобутку.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: