• Головна
  • Новини
  • Кабмін ухвалив проєкт держбюджету-2024 та вніс його до Ради

15.09.2023, 15:55

Кабмін ухвалив проєкт держбюджету-2024 та вніс його до Ради

Кабінет міністрів у п'ятницю, 15 вересня, ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету та видатками загального фонду: його передали до Верховної Ради

Голова комітету з питань бюджету ВРУ Роксолана Підласа поінформувала, що Верховна Рада прийняла до розгляду проєкт держбюджету України на 2024 рік. Про це йдеться на офіційному вебпорталі парламенту. 

"Проєкт державного бюджету має чіткі пріоритети - оборона країни і економіка для перемоги, відтак в цьогорічному бюджеті майже не передбачено капітальні видатки та видатки на будівництво (зокрема,  державного дорожнього фонду, державного фонду регіонального розвитку, для реалізації державних інвестиційних проектів та інші), що напряму непов’язані із визначеними пріоритетами. Для проведення непередбачуваних видатків закладено резервний фонд з обсягом у сумі 44,8 млрд гривень", - розповіла Підласа. 

Про ухвалення проєкту держбюджету повідомляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд грн та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ключовим акцентом цього проєкту є оборона й безпека України. Уряд направить більшу частину всіх ресурсів бюджету - 1 трильйон 685 млрд грн. Ця сума на 113 млрд грн більша, ніж 2023 року.

"Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само як і цьогоріч, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших Сил безпеки й оборони", - написав Шмигаль.

Другий пріоритет, за словами Шмигаля, це соціальна сфера. Видатки бюджету складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж цього року. 

Третім пріоритетом є медицина та освіта. На сектор освіти уряд виділив 179 млрд грн. Це на 23 млрд більше, ніж цього року. На медицину - 202 млрд грн, що на 24 млрд перевищує видатки 2023 року. 

"Четвертий пріоритет - підтримка ветеранів. Видатки за цією програмою збільшуємо удвічі - з 6,8 млрд грн у 2023 році до 14,3 млрд грн у наступному", - написав Шмигаль.

Також він додав, що п'ятим пріоритетом є відновлення економіки України: "Жодного підвищення податків не передбачається. Уряд продовжує програми пільгового кредитування, програму безповоротних грантів єРобота, підтримку українських стартапів. Також запускаємо нові програми для індустріальних парків, для реалізації інвестиційних проєктів, для підтримки українського виробника".

Натомість народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що доходи держбюджету складатимуть 1,746 трлн грн (загальний 1,54 трлн грн). Видатки – 3,308 трлн грн (загальний 3,1 трлн грн). Дефіцит бюджету – 1,531 трлн грн.

За словами депутата, 2024 році мінімальна заробітна плата може становити у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 грн, з 1 квітня - 8000 грн.

Також із 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920 грн.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: