• Головна
  • Новини
  • Голова Євроради заявив, що може достроково залишити посаду: його місце тимчасово займе Орбан, - ЗМІ

07.01.2024, 09:45

Голова Євроради заявив, що може достроково залишити посаду: його місце тимчасово займе Орбан, - ЗМІ

Президент Європейської Ради Шарль Мішель оголосив, що балотуватиметься на виборах до Європарламенту улітку, тому достроково залишить посаду. Якщо це станеться, наступником Шарля тимчасово може стати чинний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Про свої плани Мішель розповів в інтерв’ю трьом бельгійським виданням.

"Я вирішив брати участь у європейських виборах у 2024 році. Якщо мене оберуть, я займу своє місце. Європейська Рада може визначитись і назвати наступника до кінця червня, початку липня", - заявив він.

Вибори до Європарламенту відбудуться у червні. У разі обрання Мішеля він залишить посаду президента Євроради у середині липня.

За його словами, виборча кампанія не повинна вплинути на його поточне перебування на посаді. Мішель наголосив, що 2024 рік є дуже важливим роком виборів не лише в Європі, але й в усьому світі.

"Перш за все, європейський проєкт знаходиться на роздоріжжі, і є необхідність зміцнити легітимність європейської демократії. Я хочу бути частиною команди будівельників європейського проєкту і балотуюся, щоб продовжувати служити йому", - підкреслив чинний голова Євроради.

Варто зазначити, що Європейську Раду Шарль Мішель очолює з кінця 2019 року. Він міг залишатися на посаді до кінця листопада 2024 року.

Водночас згідно з європейським законодавством обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина.

Як пише Politico, з огляду на напружені стосунки з Угорщиною більшість країн Європейського Союзу "відчайдушно хотіли б уникнути" сценарію того, що протягом шести місяців Радою керуватиме прем'єр країни Віктор Орбан.

Зазначається, що це перший випадок, коли чинний президент Ради ЄС буде кандидатом на виборах до Європейського парламенту, а також вперше він залишає посаду достроково.

Видання наголошує, що хоча рішення Мішеля є юридично допустимим, воно створює додатковий тиск на європейських лідерів, оскільки вони зазвичай мають більше часу на перестановки й домовленості під час великого розподілу найвищих посад в ЄС.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: