• Головна
  • Новини
  • Газові переговори: українська сторона розповіла, про що домовились у Брюсселі

19.09.2019, 19:46

Газові переговори: українська сторона розповіла, про що домовились у Брюсселі

Під час тристоронніх переговорів щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України сторони домовилися максимально активізувати зусилля для укладення угоди до 1 січня 2020 року, коли чинний контракт на транзит газу завершиться.

Про це журналістам за підсумками переговорів заявив міністр енергетики та охорони довкілля України Олексій Оржель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми обговорили питання транспортування газу 1.01.20-го. Консультації пройшли дуже конструктивно, сторони чують одна одну. Україна займає активну позицію щодо безпеки постачання газу, оскільки така безпека означає загальну геополітичну безпеку у регіоні", - наголосив український урядовець.

Він нагадав, що українська сторона приїхала на ці перемовини з рішеннями щодо анбандлінгу (розукрупнення) Нафтогазу, які були вчора прийняті на засіданні Кабінету міністрів, які визначають необхідні кроки щодо передання газотранспортного оператора з корпоративної "материнської" компанії у Міністерство фінансів України. Такий крок, за словами міністра, має забезпечити операційну та фінансову незалежність газотранспортного оператора.

"Російська сторона підтвердила, що вони готові працювати за європейськими правилами. В свою чергу, європейська сторона буде підтримувати дії України щодо сертифікації газотранспортної системи. Українська сторона передала сторонам дорожню карту імплементації (цього процесу), як ми до 21.01. 20 року отримуємо незалежного сертифікованого газотранспортного оператора, та проєкти договорів. Також ми передали проєкт договору про "інтерконекшн" (взаємопоєднання), а також проєкт договору про транспортування", - повідомив Оржель.

Він зазначив, що українська сторона буде рухатися максимально активно, щоб з 1 січня 2020 року укласти договори повністю відповідно до Європейського енергетичного законодавства, щоб забезпечити безпеку транспортування газу та його постачання на європейські ринки.

"Сторони домовилися максимально рухатися на зустріч одна одній, зважаючи на те, що те, що ми робимо – це є певний позитив. Проте ризик непідписання договору про транспортування поки залишається на порядку денному. З української сторони, і ми це вже підтвердили відповідними рішеннями, ми будемо максимально ефективними для того, щоб підписати такій договір на транспортування газу", - запевнив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, тристоронні переговори будуть зосереджені навколо питань, яким чином відобразити правила ЄС у сфері енергетики у майбутній рамковій угоді щодо транзиту газу, якою може бути тривалість такого майбутнього контракту, яким чином визначатимуться обсяги для прокачування газу через ГТС України та які тарифи встановлюватимуться за його транспортування.

Раніше Єврокомісія повідомляла, що укладення довгострокового контракту щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України відповідає стратегічним інтересам Євросоюзу.

Напередодні міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель у Києві повідомив, що українська сторона погоджується із пропозицією Єврокомісії щодо укладення такого контракту. Зокрема, йдеться про узгодження довгострокового контракту на термін у 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд. кубометрів газу щороку.

Попередні раунди тристоронніх переговорів щодо транзиту газу відбулися 17 липня 2018 року та 21 січня 2019 року.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: