03.10.2019, 21:25

Формула Штайнмаєра: Зеленський записав звернення

Президент записав відеозвернення і пояснив українцям суть так званої формули Штайнмаєра щодо Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення з поясненням щодо формули Штайнмаєра, передає Кореспондент.

Глава держави повідомив, що Україна не підписувала ніяких документів з так званими "ЛДНР", а просто відправила окремого листа на адресу представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, де показала узгодження позицій стосовно тексту цієї формули.

"Моя позиція є чіткою і зрозумілою, і вона збігається з позицією всіх українців. Ми всі розуміємо, що Донбас - це Україна, і там повинен встановитися мир. Відбутися повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань. Ми всі розуміємо, що на українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники. Повинен відбутися обмін полоненими, щоб всі наші громадяни повернулися додому", - сказав він.

Зеленський наголосив, що проведення місцевих виборів на Донбасі має відбутися "не під дулами кулеметів", а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ і міжнародних спостерігачів, з можливістю реалізації свого виборчого права всіма внутрішньо переміщеними особами.

"Все це ми будемо обговорювати на зустрічі в "нормандському форматі", - зазначив президент України.

Зеленський зазначив, що узгодження "формули Штайнмаєра" було умовою проведення цієї зустрічі. "Чи могла вона відбутися найближчим часом? Ні. Чому? Тому що на шляху до цього була одна перешкода: найбільша страшилка останніх тижнів - "формула Штайнмаєра", - сказав він.

"Чи передбачає вона, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні. Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі пройдуть завтра і під дулами кулеметів? Ні ... Ця формула говорить лише про одне: коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу - а саме після проведення там місцевих виборів, які пройдуть за Конституцією України, за законодавством України і після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори пройшли відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Ось з чим погодилася Україна в Мінську", - сказав глава держави.

Після цього, за його словами, було відправлено листа спецпредставникові ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіну Сайдіку, у якому було підтверджено узгодження позицій щодо тексту цієї формули.

"Що далі? Завтра вибори на Донбасі? Ні. Далі пройде зустріч у "нормандському форматі" разом з президентом Франції, канцлером Німеччини і президентом РФ, де ми обговоримо шляхи припинення війни на Донбасі", - розповів Зеленський.

"Чи буде там (на зустрічі в "нормандському форматі" - ред.) підписуватися новий закон про особливий статус? Ні. Цей закон діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон. Чи будемо ми його самі розробляти і швидко приймати? Ні. Ми напишемо його разом, спільними зусиллями і через публічне обговорення з усім українським суспільством, я не перейду жодної "червоної лінії", - сказав він у відеозверненні.

Зеленський заявив, що не буде "ніякої капітуляції, ніякої здачі національних інтересів". "Ніяких "договорняків" і глобальних кроків без згоди народу України. Тільки повернення людей і наших територій, повернення полонених і повернення миру", - заявив він.

Президент вказав, що попереду в України "довгий і складний шлях" до вирішення цієї проблеми. "І ми повинні пройти його разом. І тут нам потрібна єдність", - зауважив він.

"Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест. Я чую вас, і повірте: я ніколи не здам України. Водночас я дуже прошу всіх виважено і спокійно підійти до ситуації і не піддаватися на маніпуляції і провокації деяких осіб. Вони дуже хочуть використовувати вас, повернути собі можливість пограбування, стати жертвами політичного переслідування й уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде. Все буде Україна", - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, незважаючи на узгодження формули Штайнмаєра, в Росії заявили, що терміни проведення саміту нормандської четвірки будуть визначені тільки після відведення військ на узгоджених раніше двох ділянках на лінії зіткнення на Донбасі.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: