• Головна
  • Новини
  • Експерти кажуть про початок нової світової фінансової кризи

10.03.2020, 08:23

Експерти кажуть про початок нової світової фінансової кризи

В понеділок основні американські біржові індекси зазнали різкого падіння. Dow Jones впав на 2100 пунків (8,1%). Індекс S&P 500, який включає 500 найбільших компаній ринку США, знизився на 7,7%. Індеск Nasdaq опустилися на 6,7%, за інформацією на середину дня у понеділок.

Про це пише Голос Америки.

Через різке падіння, вперше з кризи 2008 року, на біржах спрацював так званий "запобіжник" – механізм, який припиняє тоги на 15 хвилин, щоб не допустити роздмухування панічних настроїв на ринку.

А от попит на державні облігації США та золото рекордно зріс, адже на тлі загального неспокою на ринках, інвестори шукають більш стабільні інструменти для збереження власних коштів. Через великий попит, дохідність облігацій впала до історичного мінімуму у 0.32% в понеділок, повідомляють ЗМІ.

Основними факторами, що спричинили різке падіння індексу стала невизначеність щодо впливу поширення коронавірусу COVID-19 на економіку, а також падіння цін на нафту, після того, як ОПЕК та Росія не змогли досягти домовленості про скорочення видобутку нафти.

Саме нестача домовленості щодо нафти та повідомлення у ЗМІ спричинили падіння ринків, вважає президент США Дональд Трамп.

"Cаудівська Аравія та Росія сперечаються щодо ціни та поставок нафти. Це та несправжні новини – причина падіння ринків!" – написав Трамп у Twitter.

Щоб обговорити питання коронавірусу, Білий дім запросив керівників провідних фінансових компаній та банків на зустріч цього тижня. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на поінформовані джерела. Раніше подібні зустрічі вже проводились з керівниками фармацевтичних компаній, авіаліній, туристичних компаній.

До напрацювання загальної відповіді на кризу Білий дім закликав і колишній міністр фінансів США Леррі Саммерс. Рецесія у США "ймовірна як ніколи", сказав Саммерс у інтерв'ю Bloomberg і закликав долучити міжнародну спільноту, уряди інших країн для напрацювання спільної відповіді.

Криза не буде затяжною, говорить колишній керівник американського фінансового гіганта Goldman Sachs Лойд Бленкфейн. У своєму дописі у Twitter Бленкфейн висловив надію на швидке відновлення ринків.

"Страхи можуть тягнути ринки донизу, але очікуйте на швидке відновлення після того, як відійде загроза в сфері здоров'я. Особливо у США, базові економічні показники потужні, банки добре капіталізовані, система не має надмірних боргів. На відміну від 2008, буде уникнуто системної шкоди, на подолання якої можуть знадобитись роки. Очевидно, не можна ігнорувати трагчні людські жертви …"

Тим часом український фінансист Сергій Фурса в ексклюзивному коментарі "Голосу Америки" зазначив: враховуючи розвиток ситуації, є всі підстави стверджувати, що ми бачимо початок нової світової економічної кризи.

"Сам по собі цей нафтовий шок при нормальних ринках спричинив би лише сильну корекцію. Але наразі імунітет ринків послаблений коронавірусом, і на додачу вони ще отримують цей шок від нафтових цін, що в свою чергу може викликати ефект доміно. І ми побачимо подвійного чорного лебедя: падіння цін на нафту і коронавірус. Разом вони запустять механізм такої довгоочікуваної фінансової кризи", - переконаний він.

За його словами, наразі важко спрогнозувати, наскільки глибкою буде ця криза. Вочевидь, її оперативно спробують загасити стандартними методами останніх років – грошима. "Але дешеві кошти вже створили для ринків ефект антибіотика, коли ви лікуєте ними будь-яку застуду, і в результаті, бактерії стають резистентними", - пояснює він.

Фінансист не виключив, що Федеральний резерв США продовжить знижувати ставки та "завалювати ринок дешевими грошима", але це не буде допомагати.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: