25.08.2020, 10:04

Дві помилки Лукашенка

Білоруський лідер став заручником правових актів, які особисто придумав, аби бути якомога довше при владі, - переконує у виданні «Rzeczpospolita» письменник та історик Ґєннадій Левіцький

Про це пише Польське радіо.

Ґєннадій Левіцький – білоруський письменник та історик - пише у газеті «Rzeczpospolita», що, «як завжди, перед виборами у Білорусі пенсіонери отримали невеликий додаток до пенсії, а бюджетники „копійки” до зарплати. Але досить непогано було підтримано держслужбовців та працівників правоохоронних органів, також Лукашенка їх дуже обнадіяв.

А ще – двох найголовніших і найсерйозніших суперників Лукашенка було запроторено до в’язниць, а третього контркандидата взагалі не допущено до участі у виборах з формальних причин». Голова ЦВК Білорусі, як кожних п’ять років, представила цифри, які, зазвичай, білоруси просто «ковтали». «Результат 80,1% - це вершина нахабства. Цей нереально високий переможний результат – це перша фатальна помилка Лукашенка», - пише Ґєннадій Лєвіцький. Путін першим привітав Лукашенка із перемогою у той час, як голова ЦВК Єрмошина ще не порахувала голосів.

У той же час білоруський народ був шокований результатами виборів, які оголосила ЦВК. «За останні шість місяців підтримка Лукашенка постійно падала і, згідно з незалежними дослідженнями, становила близько 3%», - йдеться у виданні.

Лєвіцький продовжує далі: «Президент вирішив не брати до уваги небезпеку коронавірусу, а тим самим не призупинив виробництва. Люди хворіли і вмирали, лікарі не мали відповідного обладнання, а пацієнти не отримували відповідної допомоги. Державні канали щодня повідомляли незмінно про смерть п’яти осіб, хоча моя знайома протягом тижня втратила чоловіка і брата. Безглузді поради Лукашенка про те, аби лікуватися горілкою, трактором і лазнею, почали дратувати навіть його вірних виборців, тобто пенсіонерів».

Як йдеться у виданні, «у Білорусі запанувала парадоксальна ситуація: увесь народ вимагає, аби Лукашенка пішов, але він не може піти, адже немає куди податись. Це може здаватись смішним, але Лукашенка став заручником правових актів, які він сам придумав, аби охороняти інституцію президента. Також і Кримінальний кодекс не пропонує йому нічого хорошого. Стаття 357 загрожує узурпаторові: Перейняття або утримання державної влади неконституційним способом загрожує покаранням позбавлення волі від десяти до п’ятнадцяти років».

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: