• Головна
  • Новини
  • Довибори на Прикарпатті: Центрвиборчком чекає уточнений протокол від ОВК до 15 квітня

12.04.2021, 19:25

Довибори на Прикарпатті: Центрвиборчком чекає уточнений протокол від ОВК до 15 квітня

Центрвиборчком зобов'язав окружну виборчу комісію № 87 скласти уточнений протокол результатів довиборів до Ради на одномандатному виборчому округу з урахуванням рішень судів.

Про це йшлося 12 квітня під час онлайн-засідання ЦВК, пише Суспільне Карпати.

До Центральної виборчої комісії надійшла низка судових рішень щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності ОВК № 87, які можуть вплинути на підсумки виборів в одномандантному округу.

"Є ряд рішень, на яких визнано протиправною і скасовано постанову ОВК про повторний підрахунок та постанову про визнання недійсними голосування на деяких дільницях. Крім того, на розгляді у Восьмому апеляційному адміністративному суді ще перебуває розгляд трьох справ. Останні справи розглянуть 13-го квітня", — повідомив член комісії Андрій Гевко під час онлайн-засідання ЦВК

Тож ОВК зобов'язана скласти уточнений протокол з поміткою "уточнений" з урахуванням судових рішень Івано-Франківського окружного та Восьмого апеляційного адміністративного судів.

За це проголосували одноголосно (16 членів ЦВК). Також голова ЦВК Олег Діденко сказав, що саме має врахувати під час складання уточненого протоколу окружна виборча комісія.

"Є дві ситуації. Є випадки, коли голосування на окремих дільницях визнали недійсними, при тому, що залишилися в силі рішення про проведення повторного перерахунку голосів. У такому випадку ОВК має зробити повторний перерахунок голосів. Скласти по ньому протокол, який буде в основі уточненого протоколу. А в тих випадках, де рішення суду встановили протиправність прийняття рішення про повторний перерахунок голосів, в основу мають взяти первинні протоколи дільничних виборчих комісій", —каже Олег Діденко.

Уточнений протокол із врахуванням рішень судів, які на той момент вступлять у силу, потрібно передати у Центрвиборчком до 15-го квітня 17:00.

До слова, Івано-Франківський окружний суд визнав протиправним підсумковий протокол окружної виборчої комісії про встановлення підсумків голосування в одномандатному виборчому округу 87 на Івано-Франківщині. Йдеться про те, що у протоколі окружною виборчою комісією не було враховано даних з голосування на окремих ДВК, щодо яких вже є рішення судів, які набрали законної сили.

Нагадаємо, 5-го квітня голова Центрвиборчкому Олег Діденко повідомив, що ЦВК не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

Що відомо

  • 28-го березня відбулися проміжні вибори у Раду в одномандатному округу № 87. Увечері соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила дані екзит-полу. Лідером виборчих перегонів став Олександр Шевченко. Згодом про перемогу заявили обидвоє кандидатів — Василь Вірастюк та Олександр Шевченко.
  • Під час підрахунку голосів у п'яти дільницях окружна виборча комісія визнала вибори недійсними — № 260025 у Маняві, № 260028 села Монастирчани, ДВК 261030 у Микуличині, № 261027 у Яремчі. До списку додалася ДВК № 260515 у селі Парище. На шести дільницях виявлено розбіжність у голосах за кандидата Олександра Шевченка. Загалом 20 дільничних виборчих комісій ОВК відправила на перерахунок. В ОПОРІ вважають, що ОВК не надала "переконливих доказів про порушення з боку членів ДВК, які б свідчили про фальсифікацію ними результатів голосування. Натомість члени ДВК озвучували припущення про порушення цілісності пакування виборчої документації з їхніх дільниць, яке могло відбутися вже після передачі бюлетенів до ОВК".
  • 4-го квітня ОВК оголосила офіційні результати довиборів на округу № 87 на Івано-Франківщині. На проміжних виборах у Верховну Раду найбільшу кількість голосів отримав кандидат в депутати від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк. За нього проголосували 15 076 виборців.
  • 6-го квітня депутати Івано-Франківської обласної ради скликали позачергову сесію. Під час засідання ухвалили звернення до центральної влади щодо визнаня виборів народного депутата в округу № 87 недійсними, а також закликали провести розслідування фактів порушення виборчого процесу, дати належну правову оцінку спецпідрозділам СБУ, забезпечити розслідування незаконного проникнення в приміщення ОВК та притягнути до відповідальності осіб, які викрали виборчу документацію.
  • Станом на 9 квітня, Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував постанови ОВК про визнання недійсним голосування на 5-ти дільницях — у Маняві, Яремчі, Микуличині, Парищі та Манастирчанах.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: