• Головна
  • Новини
  • До квітня українцям оголосять про підвищення тарифів і як їх компенсуватимуть

25.02.2023, 13:03

До квітня українцям оголосять про підвищення тарифів і як їх компенсуватимуть

У владних коридорах тривають обговорення різних варіантів реформи сфери комунальних послуг та системи субсидування, після чого комунальні тарифи для населення ймовірно зростуть.

Про це сказав заступник глави офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю Liga.net.

"Ми дійсно думаємо над проблемою субсидування і системною збитковості, відсутності стимулів для збільшення і виробництва електроенергії, і видобутку газу. Тому зараз напрацьовуються декілька різних механізмів, як розв'язати ці проблеми", – сказав Шурма.

За його словами, результати цих обговорень стануть відомі до квітня.

"Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом з пропозиціями, баченням цієї системи. Є різні варіанти", - зазначив Шурма.  

За його інформацією, серед варіантів, що вивчаються, – повноцінна монетизація субсидій, коли люди платять "справедливу ціну, але отримують компенсацію від держави".

"Але основні моменти повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати", – сказав Шурма.

Він підкреслив, що платоспроможні громадяни повинні сплачувати справедливі комунальні тарифи, а компанії - мати стимули для нарощування виробництва ресурсів.

"Ті, хто можуть платити, мають платити, і компанії повинні продавати свої продукти за справедливою ціною і мати стимул для нарощування виробництва електроенергії, видобутку газу та нафти", - наголосив Шурма.

Нагадаємо, раніше голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський заявив, що після завершення опалювального сезону тарифи на комунальні послуги можуть переглянути.

Він зазначив, що підвищення тарифів допоможе збільшити зарплати енергетикам та іншим працівникам критичної інфраструктури, а також проводити аварійні відновлювальні роботи.

У липні 2022 року Верховна Рада проголосувала за закон, який передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення. Мораторій має діяти протягом воєнного стану в Україні та шість місяців після.

За матеріалами LIGA.NET

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: