11.10.2020, 10:50

До 95-ліття залишалося менше місяця…

У Львові спочив у Бозі патріарх української пісні, корифей рідного поетичного слова Микола Петренко (6 листопада 1925 – 10 жовтня 2020)…

Намалюй мені ніч, коли зорі багряні,
Вирушають у путь, щоб згоріть…
До 95-ліття залишалося менше місяця… Не судилося… У Львові спочив у Бозі патріарх української пісні, корифей рідного поетичного слова Микола Петренко (6 листопада 1925 – 10 жовтня 2020)…
Про це пише у Фейсбуці відомий дослідник української культури Михайло Маслій. Далі - дослівно:
Поезія Миколи Петренка мала два крила: ліричне й філософсько–публіцистичне. Але вони, ці крила, не зуміли б піднести самобутню творчість над виданнями, коли б не одухотвореність і щирість цього світлого і доброго чоловіка. І все ж ім’я поета широкому загалові відоме насамперед завдяки десяткам пісенних текстів, котрі поклали на музику відомі львівські композитори.
Серед написаного варто відзначити супершлягер ”Намалюй мені ніч” (1962 рік) з музикою Мирослава Скорика, з якого фактично розпочалася нова доба української естради. ”Карпати”, ”Калина приморожена”, ”Як цимбали обізвуться”, ”Срібні кораблі”, ”Червона хустина”, ”Перепілочка мала”, ”Якщо любиш Україну”, ”Кажуть люди” — з музикою Мирослава Скорика, Володимира Івасюка, Анатолія Кос–Анатольського, Богдана–Юрія Янівського, Віктора Камінського, Ігоря Білозіра визнавалися найкращими піснями року чи ставали призерами всеукраїнських конкурсів, постійно звучали по радіо й телебаченню, із естрадних та театральних сцен.
Кожне слово Миколи Петренка вивірене і влучне, його вірші завжди тяжіють над читачем, у них є прихований гумор і дивна магічна сила, простота, трагічність та оптимізм водночас. Його твори посіли почесне місце не лише в історії української поезії, а й української пісні, де він є родоначальником і першопрохідцем.
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: