• Головна
  • Новини
  • До 2 тис. мешканців Львівщини не знають, що вони ВІЛ-інфіковані

26.11.2020, 10:43

До 2 тис. мешканців Львівщини не знають, що вони ВІЛ-інфіковані

В Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ і гепатит С. Долучилась до нього і Львівщина. Медики розповідають, що сьогодні у Львівській області зареєстровано 4 тисячі ВІЛ- інфікованих. Проте, за розрахунками, ще 1,5-2 тисячі людей не знають про свою хворобу. Власне вони і є ланцюжком передачі інфекції. Окрім цього, якщо такі люди не перебувають під медичним наглядом та не отримують терапії, їхнє життя під загрозою.

Про це повідомили у Львівській ОДА.

«Ми звертаємо увагу мешканців Львова та області до можливості безкоштовного тестування на ВІЛ-інфекцію та гепатит С шляхом звернення до сімейного лікаря. Ці хвороби  є небезпечні тим, що вони дуже довго протікають безсимптомно. Пацієнти звертаються до нас на пізніх стадіях захворювання коли лікарі вже не можуть їм допомогти»,-  зазначила керівник Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська.

Терапія для лікування ВІЛ-інфекції гепатиту С в Україні є і вона – безкоштовна, наголошують медики.

Відтак, щоб безкоштовно пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію мешканцю необхідно звернутись до сімейного лікаря. Також безоплатно протестуватись можна у Львівському обласному центрі громадського здоров’я.

Окрім цього, упродовж двох днів благодійний фонд «Салюс» разом з Центром громадського здоров’я проводили вуличну акцію тестування на гепатит С і ВІЛ-інфекцію. Тестували мешканців області у Новому Роздолі та Червонограді.

Сьогодні світова медична спільнота звертає увагу на те, що під час епідемії коронавірусу у світі та Україні зокрема зменшилась кількість звернень щодо хронічних захворювань, скринінгових програм.

Ковід є домінантною хворобою, зазначають медики та фіксують різке зменшення тестувань щодо інших захворювань. Якщо ситуація не зміниться, результатом стануть занедбані випадки, які складно піддаватимуться лікуванню.

«Це небезпечно тим, що після закінчення епідемії ковіду, буде фіксуватись величезна кількість занедбаних випадків хронічних і онкологічних захворювань. Тому закликаємо мешканців Львівщини не відкладати заплановані візити до лікарів з приводу тестувань, скринінгових програм, зокрема у випадку ризикованої поведінки щодо цих інфекцій», - наголосила Мар’яна Служинська.

«Звертайтесь до акушерів-гінекологів з приводу скринінгу раку шийки матки, раку грудної залози та лікарів інших спеціальностей, не відкладайте необхідні планові візити», - наголошують медики.

Додамо, що Європейський тиждень тестування на ВІЛ і гепатит С триватиме до 27 листопада.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: