01.09.2020, 20:10

Для водіїв у Польщі запровадять 5 важливих змін

Президент Анджей Дуда підписав законопроєкт, який впроваджує нові зміни для водіїв. Щоправда, вони почнуть діяти не відразу, а лише за кілька місяців.

Як пoвідoмляє Yavp.pl, найголовніше нововведення полягає в тому, що водіям дозволили не мати з собою посвідчення.

У разі зупинки поліцією достатньо буде назвати тільки свої персональні дані. Поліцейські вписуватимуть їх до інтерфейсу онлайн-програми, що надає доступ до Центрального реєстру водіїв. Після цього вони отримуватимуть на екран електронне посвідчення водія з його фотографією (також там відображатимуться штрафні бали, якщо вони будуть). Фактично буде так само, як і у випадку з полісом страхування та техпаспортом на авто, які в Польщі не обов'язково мати при собі. 

Друге важливе нововведення - зареєструвати придбаний автомобіль можна буде й за місцем тимчасового проживання або у старости тієї місцевості, де авто було куплене й перебувало фізично. Крім того, при купівлі авто з салону його реєстрацію можна буде поручити безпосередньо дилеру. 

Третя зміна - у випадку купівлі вживаного авто в Польщі новий власник може залишити старі номера, зекономивши кошти на їхній заміні.  

Четверта зміна - при реєстрації авто в майбутньому не видаватимуть картку транспортного засобу (karta pojazdu) та контрольну наклейку й її копію. Усі необхідні дані міститимуться в Центральному реєстрі водіїв. 

П’ята зміна - передбачена можливість тимчасового виведення з обліку легкових автомобілів. Це нововведення дозволить зменшити вартість автострахування, якщо авто через незадовільний технічний стан не використовується деякий час.

Наприклад, у разі нагальної необхідності ремонту після ДТП можна буде вивести авто з обліку на термін від 3-х до 12 місяців. Для відновлення транспортного засобу на обліку треба буде після ремонту пройти додатковий технічний огляд. 

Щоправда, підписаний президентом законопроєкт набере чинності лише через 3 місяці після оприлюднення. Однак, деякі пункти в якості винятку почнуть діяти ще пізніше. Наприклад, дилери отримають можливість від імені покупця реєструвати придбаний ним транспортний засіб тільки через 9 місяців. А пункт щодо скасування видачі картки транспортного засобу та контрольної наклейки набуде чинності аж через 24 місяці.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: