13.05.2021, 21:46

"Динамо" здобуло Кубок України - в 13-й раз

У четвер, 13 травня, відбувся фінальний матч розіграшу Кубка України сезону-2020/2021. На стадіоні імені Романа Шухевича в Тернополі в боротьбі за почесний трофей зійшлися київське «Динамо» та луганська «Зоря». Кубок виграло київське «Динамо» - 1:0.

Основний час закінчився внічию 0:0. 

В овертаймі на 98-й хвилині м'яч забив Циганков.

Зокрема, пресслужба "Динамо" написала: "Принциповості протистоянню додавало кілька фактів. Зокрема, для «Динамо» день 13 травня – водночас радісний та сумний. Рівно 94 роки тому, в 1927-му, була заснована динамівська команда, а 19 років тому, в 2002-му, не стало видатного динамівського тренера-переможця Валерія Лобановського. У футболістів «Зорі» мотивація також була позамежна, адже в історії незалежної України луганський клуб поки трофеїв не завойовував, лише одного разу, в сезоні-2015/2016, вийшовши до фіналу турніру, де поступився донецькому «Шахтарю» (0:2).

Мешканці Тернополя чекали на цей матч із нетерпінням, адже місто поки не приймало матчі такого рівня. Питання зайвого квитка на підступах до стадіону було доволі актуальним, але далеко не всі охочі змогли наживо спостерігати за грою, оскільки у зв’язку з коронавірусними обмеженнями було дозволено заповнити трибуни лише на 20%.

Із перших хвилин динамівці спробували взяти гру під контроль, при цьому луганчани були не проти такого розвитку подій. Щоправда, розхитуючи редути суперника, тривалий час окрім флангових подач нічого запропонувати не могли.

На 10-й хвилині прикрий епізод стався з Миколенком. У боротьбі із суперником на лівому фланзі Віталію боляче наступили на руку й він упав на газон. Залишити поле захисник зміг лише за допомогою лікарів, не приховуючи сліз, і замість нього на лівий фланг захисту вийшов Караваєв.

Тим часом «біло-сині» продовжували шукати можливості, аби поближче наблизитися до володінь суперника. Реальну нагоду відкрити рахунок мав у середині першого тайму Буяльський, якому зручно скинув під удар Бєсєдін, але Віталій метрів із 12-ти запустив м’яча над поперечиною. Ще в одному епізоді Кендзьора добре пройшов правим флангом, дійшов до лицьової лінії, але його простріл встигнув заблокувати Кочергін, вибивши м’яча на кутовий. Хороший удар вдався Бєсєдіну з лінії штрафного майданчика, але голкіпер зіграв надійно у цьому епізоді.

Ближче до кінця тайму свої моменти мали й луганчани. Зокрема, після подачі зі штрафного Фаворов виграв верхову боротьбу, але пробив над поперечиною, а згодом Юрченко пробив із лінії штрафного майданчика повз ворота.

Другий тайм так само розпочався з атак «Динамо». Красень-гол міг записати на свій рахунок Шапаренко. Микола видряпав м’яча в центрі поля, пройшов із ним до штрафного майданчика, після чого пробив у верхній кут – луганчан урятувала поперечина. Ударом із лінії штрафного майданчика перевіряв пильність голкіпера Сидорчук – воротар «Зорі» був напоготові й забрав м’яча. Циганков завершував свій фірмовий прохід із правого флангу зі зміщенням до центру ударом метрів із 25-ти – і знову Васіль продемонстрував свій клас, парирувавши непростий удар. А як не влучив у рамку воріт Бєсєдін, замикаючи з 11-метрової позначки простріл із правого флангу, не зможе пояснити, напевно, й сам нападник.

Час ішов, і моментів біля воріт «Зорі» ставало дедалі менше. Динамівці часом поспішали завдати завершального удару, і не завжди м’яч летів у рамку. При цьому також надійно діяв і воротар луганчан Васіль, нейтралізовуючи моменти біля власних володінь – зокрема, витягнувши м’яча з кута після удару Бєсєдіна головою. А коли здавалося, що й голкіпер безсилий (у випадку з ударом Шапаренка з меж воротарського майданчика), то на порятунок приходили захисники, блокуючи удари «біло-синіх».

У підсумку, за 90 хвилин глядачі так і не побачили забитих м’ячів, і з’ясування стосунків перейшло в додатковий час. Із поновленням гри кияни з новими силами затиснули футболістів «Зорі» у штрафному майданчику, і гол не змусив довго чекати на себе. Родрігес продерся у штрафному майданчику крізь частокол ніг, виконав простріл від лицьової лінії, і Циганков із меж воротарської площі пробив повз голкіпера – 1:0.

Фактично всі питання про переможця поєдинку міг зняти наприкінці першого екстра-тайму той же Циганков. Арбітр призначив пенальті за порушення правил проти Буяльського на куті штрафного майданчика, але Віктор не зміг переграти Васіля з 11-метрової позначки – голкіпер у блискучому стилі парирував м’яча в самісінькому куті.

У другому додатковому таймі у віце-капітана «Динамо» були ще моменти, аби оформити дубль. Але в одному епізоді Віктор пробив вище воріт із району 11-метрової позначки, а на останніх хвилинах, увірвавшись до штрафного майданчика із правого флангу, пробив у ближній кут, але воротар парирував.

У підсумку, 1:0 – важка перемога «Динамо», яка принесла у скарбничку «біло-синіх» 13-й в історії Кубок України. Переможне завершення сезону для киян, які оформили «золотий хет-трик», вигравши чемпіонат, Кубок та Суперкубок України!

Кубок України-2020/2021, фінал

«Динамо» – «Зоря» – 1:0

«Динамо»: 71. Бойко, 4. Попов, 5. Сидорчук (к), 10. Шапаренко, 15. Циганков, 16. Миколенко (20. Караваєв, 11), 22. Родрігес, 25. Забарний, 29. Буяльський (19. Гармаш, 114), 41. Бєсєдін, 94. Кендзьора.

«Зоря»: 23. Васіль, 6. Жуніор, 7. Кочергін, 10. Хомченовський, 15. Вернидуб (к), 21. Іванісеня, 22. Кабаєв (11. Гладкий, 82), 28. Громов (9. Шахаб, 90+2), 29. Назарина (90. Аллах’яр, 63), 45. Фаворов, 80. Юрченко.

Гол: Циганков (98).

Нереалізований пенальті: Циганков (105+1).

Попереджені: Шапаренко (35), Кендзьора (67), Сидорчук (90+3) – Вернидуб (15), Юрченко (52), Кочергін (76), Аллах’яр (90+3), Жуніор (90+4), Іванісеня (111).

Фото - Укрінформ.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: