• Головна
  • Новини
  • Дерев’яний храм у Морянцях на Яворівщині реставрували упродовж 2 років

26.11.2020, 10:29

Дерев’яний храм у Морянцях на Яворівщині реставрували упродовж 2 років

Дерев’яний храм Успіння Пресвятої Богородиці XVIII ст у Морянцях, що на Львівщині у  Яворівському районі, реставрували упродовж останніх двох років. Роботи на об'єкті виконували в межах обласної програми охорони і збереження культурної спадщини.

Про це повідомилии у Львівській ОДА.

За 2018-2020-ий для ремонтних і реставраційних робіт на пам’ятці використали майже 7 мільйонів 150 тисяч гривень.

З них: 3,5 мільйони гривень  - кошти обласного бюджету та 3,65 мільйона гривень - співфінансування від Краковецької селищної ради.

“За цей  час фахівці завершили реставрацію куполів храму і накрили їх міддю, замінили підвалини по всьому периметру церкви, відреставрували та укріпили  несучі стіни, відреставрували вікна та двері. Цього року ми відновлювали храм всередині. Сьогодні тут завершено майже все, що планувалося за проєктом. Далі громада хоче реставрувати храмову дзвіницю”, - зазначила директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці  в Морянцях збудована 1766 року і є пам’яткою архітектури місцевого значення (ох.№ 552-м). 

Загалом на території Яворівського району сьогодні налічується 69 пам’яток архітектури, з них – 23 пам’ятки архітектури національного значення. 

Також за співфінансування з бюджету області вже три роки триває реставрація дерев’яної церкви у селі Глиниці, збудованої у першій половині ХIX століття.

“Важливо, що у 2017-2020 роках за 240 тисяч гривень з районного бюджету Яворівщини виготовили облікову документацію для 43 пам’яток архітектури. Цю роботу мусимо продовжувати. Наразі її також мають перебрати на себе об’єднані територіальні громади. Зі свого боку будемо намагатися активізувати цей процес і допомогти ОТГ”, - додала Олена Василько.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: