• Головна
  • Новини
  • Цінне панно, що випадково вціліло серед руїн, нікому у Львові не потрібне  

11.10.2021, 08:08

Цінне панно, що випадково вціліло серед руїн, нікому у Львові не потрібне  

Керамічне панно, що випадково вціліло серед руїн винзаводу, нікому у Львові не потрібне. Окремі його елементи вже знищено, територія довкола захаращена і стимулює до дальшого  руйнування. Влада Львова не виконала обіцянки забрати-врятувати цей твір мистецтва, який має не тільки естетичну, але й історичну цінність.    

Авторами панно, що має умовну назву "Збір урожаю, є відомі у 60-80 роках художники-керамісти Григорій Кічула та Ярослав Шеремет. 

Воно було створено 42 роки тому.

"Це унікальна техніка розпису по пустотілій керамічній плитці. Кожна плитка окремо розфарбована та випалена, а потім усе змонтовано як сюжет.

Бачите, сучасні варвари вже розбили кілька плиток, відновити їх буде вельми складно. Шкода, що влада Львова  не спроможна врятувати і цей, вже рідкісний у Львові, твір монументального мистецтва», - зазначив у  коментарі WN член Національної спілки художників України Ігор Маїк.      

Нагадаємо, у березні цього  року начальниця міського управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко повідомила, що керамічне панно, яке на вулиці Погулянка, 26, передадуть місту. Вона сказала, що про це вдалось домовитись із власниками ділянки і що перемовини тривали більше як рік.

Водночас Лілія Онищенко зазначила, що грошей на перенесення панно у бюджеті не передбачено. Також не було визначено місце, щоб його перенести. 

«Логічно було б його перенести у відділ Закарпаття Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Це панно можна було б відновити на бетонній стелі. Тематично воно  б поєднувалось із виноградарством Сонячного Закарпаття», - додав Ігор Маїк. 

18 жовтня 2019 року "Наші гроші. Львів" повідомили, що майно збанкрутілого державного підприємства «Львівське агроторгове підприємство» на вулиці Погулянка, 26 у Львові продали на аукціоні за 6,165 млн грн при стартовій ціні 5,98 млн грн.

«Українська універсальна біржа» провела торги 4 вересня того ж року у Дніпрі. 

Переможцем торгів стало ТОВ «Сі ейч корпорейшн». Ця компанія належить мешканцям Дніпра: Володимиру Шпаку (42,4%) та 29-річній Марії Нелюбі (57,6%). Остання тренером з вітрильного спорту.

Згідно з реєстром нерухомості, тепер майно заводу належить іншій компанії. У середині вересня 2019 року його внесли до статутного капіталу іншої, схожої за назвою компанії, – ТОВ «Сі Ейч Констракшн», яке було створено одночасно із набуттям права власності. Це сталося на підставі протоколу «Сі ейч корпорейшн».

Нині майновий комплекс на погулянці перебуває в іпотеці, бо «Сі Ейч Констракшн» передало його в заставу під 6 млн грн позики від компанії «Санта Марія Інвест Інк.», яка також є її власником.

В українському реєстрі бенефіціарами американської «Санта Марія Інвест Інк.» зі штату Делавер спочатку були згадані Шпак та Нелюба, однак із жовтня їх замінив 36-річний мешканець Львова Роман Яцик. Він також став директором «Сі Ейч Констракшн».

«Львівське агроторгове підприємство» (львівський винзавод “Укрвино”) у 2016 році було визнано банкрутом. 

Додамо, що львівський винзавод постав на місці броварні підприємця Ян Кляйна, який викупив тутешню ділянку 1848 року. Пиво, що варилось тут, довгий час вважалось найліпшим у Львові, - повідомили Фотографії старого Львова.

У 1948 році на місці давньої броварні було зведено один з перших  об’єктів радянської промисловості у Львові – завод "Укрвино". 

Завод випускав широкий асортимент продукції на основі виноматеріалів з усього колишнього срср.

Зокрема, до кінця 1990-их років "Укрвино" виробляло популярний вермут “Квіти Погулянки”.

На цей час територія "Укрвино" занедбана і розграбована.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: