09.08.2021, 15:55

Ціни на газ в Європі досягли нових рекордів

Максимальна ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) минулого тижня сягнула 18 058 грн за 1 тис. кубометрів, це на 2 004 грн більше максимальної ціни позаминулого тижня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ.

Загалом, минулого тижня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 11 компаній, серед них – «Нафтогаз Трейдинг», «Крафт Енерджі», «Центренерджи». Торгували ресурсом серпня, вересня та жовтня. Протягом тижня реалізовано 30,25 млн кубометрів природного газу. У понеділок, 2 серпня, «Енерджи трейд груп» продала ресурс серпня у підземних сховищах газу (ПСГ) за ціною 15 900 грн за 1 тис. кубометрів, а «Нафтогаз Трейдинг» реалізував ресурс вересня у газотранспортній системі (ГТС) за середньозваженою ціною 18 058 грн за 1 тис. кубометрів.

Стартові ціни ресурсів мали тенденцію до підвищення протягом тижня. Найбільше підвищення стартової ціни було зафіксовано на ресурс ПСГ, станом на 6 серпня середня стартова ціна на продаж складала 17 913 грн за 1 тис. кубометрів, що на 6,79 % більше, ніж 2 серпня. Аналогічна динаміка була присутня і по інших ресурсах.

На початку минулого тижня ресурс у ПСГ коштував 16 774 грн за 1 тис. кубометрів, ресурс вересня у ГТС – 17 707,5 грн за 1 тис. кубометрів. На кінець тижня ресурс вересня у ГТС коштував 18 247,6 тис. грн за 1 тис. кубометрів, ресурс у ПСГ – 17 913 грн за 1 тис. кубометрів.

На короткостроковому ринку протягом тижня реалізовано 316 тис. кубометрів газу. Найбільш активними були учасники на двох сегментах короткострокового ринку в ПСГ. Протягом тижня на короткостроковому ринку було прослідковано зростання цін.

Ціни на газ в Європі досягали нових рекордів минулого тижня. Так, спотові котирування європейських хабів перетнули позначку 40 євро/Мвт-год. вперше з березня 2018 року.

«Газпром традиційно демострував значний вплив на ціноутворення. Так, компанія припинила закачування до підземних сховищ Європи. Наприклад, за добу 2 серпня сума операцій закачки і відбору з потужностей зберігання на північному заході Європи, якими користується концерн, навіть була мінусовою. Також, в п’ятницю, 6 серпня, ціни відреагували зростанням на вибух на заводі в Західному Сибіру через тимчасове скорочення постачання», - зазначають в УЕБ.

Як повідомлялося, упродовж тижня 26 липня – 1 серпня максимальна ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) сягнула 16 504 грн за 1 тис. кубометрів, це на 794 грн більше максимальної ціни тижня 19-25 липня.

Європейський ринок очікує збереження високих цін на газ до березня наступного року, а далі прогнозується їх зниження.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: