29.05.2020, 09:31

Церква і гроші

Якось прочитав статтю історика Василя Расевича, в якій було проголошено цікаву сентенцію, що церквам в Україні вдалося  відстояти дивовижний статус екстериторіальності і утвердити переконання, що духовенство та монашество можуть і не підпорядковуватися державним законам.

Церква може не платити податків, поліція – не карати п’яних священників за кермом, не судити педофілів, а держава – заплющувати очі на зовсім не церковний бізнес, який вправно ведуть релігійні організації. Церкви перетворилися на закриті від державного контролю корпорації.

Нещодавно львівські податківці вперше за останні роки оштрафували Церкву  більше як на 200 тис. грн за «церковний бізнес». Йдеться про релігійну організацію «Релігійна громада УГКЦ парафії Всіх Святих Українського народу у Залізничному районі м. Львова», що за адресою: вул. Симона Петлюри, буд. 32.

Керівником тут отець Володимир Ольшанецький. Це той отець, який сьогодні працює економом Львівської Архиєпархії і недавно знову був номінований на декана Залізничного деканату у м. Львові до 2023р.

Власне, важко зрозуміти як особа, яка, порушила законодавство (вочевидь, не без корисливих цілей, а то все гроші парафіян) і привела церковну громаду до великих фінансових втрат, може залишатись у Архиєпархії на відповідальних посадах. Але це, на жаль, схоже, не надто турбує ні керівництво Львівської Архиєпархії, ні керівництво  Патріаршої Курії УГКЦ.

І це не перше порушення фінансового законодавства у Львівській Архиєпархії. В 2016 – 2017 роках помічник керівника Львівської Архиєпархії, єпископ Володимир Груца незаконно відкрив в польському банку валютний рахунок. Із цього рахунку готівкою отримували передану закордонними благодійниками кошти і, звичайно, не показували їх в офіційній звітності, щоб не платити податки державі. Були суми в кількасот тисяч доларів. Після настирливих вимог аудиту цей рахунок було закрито.

На протязі багатьох років в Курії чи не під егідою головного бухгалтера існував підпільний швейний цех під назвою «швейна майстерня».  Працівники числилися в штаті Курії і отримували там заробітну плату. Курія оплачувала всі комунальні витрати. Реальних документів на роботи, що їх виконали швеї, не існувало, а пошитий священичий одяг реалізовували неофіційно. Отримані від цього кошти йшли в неофіційну касу. Знову ж таки після внаслідок твердої позиції наполегливих звертань аудиту керівнику Курії вдалося перевести діяльність майстерні в 2019 році в офіційний статус, але не надовго. Посаду аудитора було скорочено, а швей цього року році перевели на роботу в церковну крамницю, що під керівництво священника Михайла Кушніра.

Михайло Кушнір має у власності великий особняк  біля Львова. Також отримав від Митрополита право проживати у прекрасній трикімнатній квартирі в будівлі Курії, за користування якою Курія сплачує комунальні платежі і нараховує амортизаційні нарахування. І найцікавіше. Згадана церковна крамниця, площею 140 кв. м і торговим обладнанням на 160 тис. грн, отримана  у безоплатне користування (жодної орендної плати не встановлено вже три роки).

По сьогодні податківці і слідчі поліції не завершили перевірки фінансових зловживань у Львівській Архиєпархії УГКЦ. Чому такий кволий темп – це питання, звісно, риторичне.

Також як наслідок перевірок фінансової діяльності підрозділів Курії  внутрішнім  аудитом було виявлено низку фактів, які свідчать про те, що найвище керівництво Курії чомусь не квапиться ліквідувати схеми із присвоєння доходів церковної крамниці, чим завдається значна фінансова шкода самі й же Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. Головний бухгалтер Курії  Ірина Пашковська, економом Курії, священник Володимир Ольшанецький,  керівник церковної крамниці, священик Михайло Кушнір  – ось головні учасники.

Отже, у цей  час слідчий слідчого відділу Галицького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області провадить досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019140050005683 від 28.12.2019 року  за  ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, а саме за – зловживання службовим становищем керівництвом Львівської Архиєпархії.

При цьому авторові важко зрозуміти позицію Митрополита Ігоря Возьняка і Верховного Архієпископа Святослава Шевчука, які не вживають належних жодних дій, щоб навести порядок в своїх структурах. Так можна дочекатись судових рішень і широкого розголосу про фінансові зловживання у Львівській Архиєпархії.

Про всі ці факти вже знають і в Римській Курію Католицької церкви, і Папський нунцій в Україні, який представляє Папу в нашій державі. Але віз і нині там. Чи справді на тему зловживань в церкві накладено непробивне «табу»?

Про особливості церковного бізнесу в Львівській архиєпархії УГКЦ докладно розповів Leopolis у публікації «Куди зникли мільйони з церковної крамниці?». Власне, той матеріал було підготовлено, зокрема, на основі даних внутрішнього аудиту діяльності церковної крамниці за минулий рік, що було проведено на виконання декрету керівника Львівської архиєпархії УГКЦ Ігоря Возьняка.

Свого часу відомий римський імператор Вeспасіан сказав, що гроші не пахнуть. Здавалося б, ця сумна максима не мала б стосуватись служителів церкви. Однак, скидається на те, що церковні настанови про чесність, порядність і законослухняність – це для пастви, а для церковних діячів є інша мораль. Мабуть, це слід змінити. Ніщо так не вбиває віру, як аморальність і ненаситність священників.

Роман Аудитор

Фото Твоє місто

PS. Редакція готова надати слово всім зацікавленим сторонам, а також володіє документами на підтвердження викладених в статті фактів.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: