• Головна
  • Новини
  • Цей день увійде в історію, як знищення парламентаризму в Україні - Михайло Цимбалюк

23.02.2021, 16:29

Цей день увійде в історію, як знищення парламентаризму в Україні - Михайло Цимбалюк

У вівторок, 23 лютого, Верховна Рада ухвалила законопроект про державну службу з поправками, які були внесені президентом Володимиром Зеленським. За документом, виконувач обов'язків міністра зможе перебувати на посаді фактично необмежений час і без урізання повноважень. Таким чином, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, голосування за якого двічі провалив парламент, матиме такі ж повноваження, як і інші міністри. Нардеп "Батьківщини" Михайло Цимбалюк вважає цю норму руйнівною для парламентаризму.

Про це він заявив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

- Невже пан Вітренко – останній енергетик у країні, що нема кого на посаду міністра призначити?

- Насправді це дуже риторичне запитання. Ми теж вважаємо, що не можна так себе поводити, коли двічі парламент – я би сказав, монобільшість – відмовляє прем’єру в цій кандидатурі, і знову збирається позачергове засідання, щоб проголосувати, аби зняти ту правку, яку підтримали більше 300 депутатів сесійної зали.

- У чому проблема?

- Якщо хтось каже, що це необхідна правка, бо Вітренко як в.о. міністра не може заплатити зарплату шахтарям, то це неправда.

Суть в іншому. Цією правкою забороняється знову виносити чиюсь кандидатуру. Якщо парламент один раз протягом однієї сесії відмовив кандидату на призначення на посаду міністра, то протягом цієї сесії ця кандидатура більше не виноситься. Це європейська практика.

Більше того, тією правкою, яку пропонує глава держави, ми ламаємо парламентаризм. Президент бере всю відповідальність за призначення виконавчої влади саме на себе. Ми маємо приклад, як пані Супрун виконувала обов’язки більше року. І ми знаємо, до чого це призвело.

- В енергетиці зараз справді надзвичайна ситуація. Але чому саме Вітренко?

- Це той Вітренко, який працював у НАК "Нафтогаз України". Вони практично довели державне підприємство до банкрутства. Ми не розуміємо, як фракція, чому саме Вітренко, чому вперлися саме в нього.

Мені видається, що сам прем’єр-міністр не може дати на це відповіді. Через те сьогодні слід було б на позачерговому засіданні розглядати питання зменшення тарифів на газ та інші комунальні послуги – ми внесли таку законодавчу ініціативу.

На жаль, у порядку денному було лише одне питання. І сьогоднішній день увійде в історію, як знищення парламентаризму.

- На ваш погляд, чому депутати підтримали кандидатуру Вітренка?

- Раз президент ініціював позачергове засідання, то голоси були. Але мене турбує інше – як буде діяти уряд, якими будуть ці в.о., як вони впливатимуть на ситуацію в державі? Не тільки в енергетиці, а й у інших сферах.

Це дуже поганий сигнал, що Україна змінила свій напрямок до Європи. Саме Європейський Союз вимагав, щоб закон про державну службу був прозорим. Щоб відновили конкурси та припинили це так зване в.о.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: