Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


04.11.2020, 09:22

Чи є життя після виборів

У більшості громад Львівщини завершується підрахунок голосів виборців, а обрані депутати та голови ОТГ вже готові переймати нові повноваження. Станом на ранок 4 листопада за даними офіційного сайту ЦВК на Львівщині обрано 328 депутатів (194 до міських рад, 64 до селищних рад, 70 до сільських рад) та 18 голів об’єднаних громад (11 міських, 3 селищні та 4 сільські).

Як бачимо, цьогорічні місцеві вибори стали своєрідним тестом на ефективність останнього етапу реформи децентралізації, відповідно до якого мешканці міст та сіл обирають владу у новостворених громадах. Також на Львівщині обрали сім районних рад замість колишніх двадцяти (згідно з постановою Верховної Ради №3650 про ліквідацію 490 і створення 138 районів).

За даними ЦВК, явка виборців в Україні склала лише 36,88%, а на Львівщині - 43,82%. На мою думку, вагомою причиною низьких показників явки стала не так стрімка захворюваність внаслідок пандемії COVID-19 як недовіра українців до самого процесу виборів, розчарування у вже обраних “нових обличчях”.

Підсумки голосування в більшості регіонів України можуть свідчити тільки про те, що теперішні місцеві вибори були своєрідним протестом проти діючої зе-монобільшості. Бо ж відомо, за Ліною Костенко, все до чого ми байдужі, байдуже до нас.

На Львівщині хоч і вдалося обмежити присутність проросійських сил на місцевому рівні, однак лише час покаже, чи правильний напрямок обрали виборці, зокрема мешканці Львова. Сьогодні перед новообраними депутатами та головами ОТГ постало непросте завдання - ефективно та відповідально розпорядитися розширеними повноваженнями та фінансовими ресурсами, які вони отримали.

Слід зазначити, що результати недавнього опитування, проведеного групою «Рейтинг» серед мешканців Львівської області, продемонстрували, що лише 40% мешканців області вважають, що справи у їхніх населених пунктах йдуть правильно, 46% - протилежної думки. Військовий конфлікт на сході (59%) та безробіття (47%) очолюють рейтинг проблем серед опитаних. Далі йдуть низький дохід, корупція та епідемія коронавірусу. До речі, безробіття та низький дохід гостріше відчуваються для жителів менших населених пунктів. Тепер розв’язання вирішення цих проблем лежить не лише на центральній владі, а й на органах місцевого самоврядування.

Крім того, приємно було спостерігати (хоч іноді навіть і смішно), як напередодні виборів деякі кандидати демонстрували готовність слухати своїх виборців, з космічною швидкістю “латали” дороги, будували нові дитячі майданчики та прибирали вулиці. Відтепер це стане обов’язком кожного депутата, який несе персональну відповідальність перед мешканцями свого округу.

Та й зрештою, навіть якщо Вас і не обрали - не розчаровуйтесь, адже добрі справи можна робити не лише перед виборами, а просто так – за покликом сумління!

На фото - Самбірська районна рада

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: