05.04.2021, 19:40

Чи уникне Україна тотального локдауну

Станом на 3 квітня було зафіксовано 20 341 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні. За даними МОЗ, це – найбільша кількість підтверджених протягом доби діагнозів за весь час пандемії на території України.

Кандидат медичних наук, викладач Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії Володимир Курпіта в ефірі Українського радіо розповів, чи буде всеукраїнський локдаун та про те, які обмежувальні заходи насправді є ефективними, пише Суспільне.

Як зазначив Курпіта, "південноафриканський" штам, які і раніше виявлений в Україні "британський", можуть поширюватись швидше за вихідні форми збудника хвороби.

"Ми повинні розуміти, що вірус має здатність до змін, він пристосовується до людей, до змін погоди, і через те мутації відбуваються два-три рази на тиждень, з’являється новий вірус. Я думаю, що з’явиться і "український" вірус. Але проблема виникає тоді, в результаті мутації, у цього віруса з’являються такі зміни, що дозволяють йому уникати нашу імунну систему або ставати більш агресивним", – пояснив він.

За словами експерта, "британський" штам має коротший інкубаційний період та через те швидше поширюється. При цьому штам, раніше зареєстрований на території Південної Африки, на додачу має здатність уникати імунної відповіді.

"Незрозуміло, чому частина людей, які уже перехворіли, повторно інфікується "південноафриканським" (штамом – ред.), а інша частина не інфікується. Але ми живемо в глобальному світі, я думаю, у нас з’явиться і "бразильський", зараз говорять про "французький". Я думаю, що ці віруси будуть циркулювати, і навряд чи нам вдасться зупинити цей обіг, бо дуже великий обмін товарами, і люди продовжують подорожувати", – переконаний Курпіта.

Чи допоможе карантин

На переконання експерта, обмежувальні заходи, попри їхню обтяжливість, є ефективними у стриманні поширення інфекції та зниженні смертності.

"Будь-які обмежувальні заходи, які впроваджуються, навіть, можливо, недолугі на думку суспільства, призводять до того, що за 2-3 тижні захворюваність починає знижуватися. Ми повинні пам’ятати про те, що такі заходи є ефективними, якщо вони вчасно запроваджуються. І в обмежувальних заходах немає рівних і рівніших, вони мають поширювати на всіх", – вважає він.

На думку Курпіти, значною проблемою обмежувальних таких заходів є соціальна напруга та обумовлені нею конфлікти. При цьому експерт не виключає, що поточне посилення обмежень стане не останнім.

"Я думаю, що основна проблема виникла з недостатнім договором між суспільством і урядом, оскільки всі думали, що локдауна, який був минулої весни, буде достатньо, потім восени знов ввели, і для багатьох це було неочікувано. Тепер говорять про третій і знову всі думають, що це – останній раз. Ми повинні розуміти, що, на жаль, вірус змінюється і приклади штамів кажуть про те, що це точно протягом 2021 року не зупиниться", – переконаний він.

За словами лікаря, з точки зору епідеміології обмеження мають тривати два інкубаційні періоди, тобто 28 днів.

"Ми знаємо, що британський штам зменшує цей інкубаційний період до тижня, тому обмеження повинні тривати 2 тижні. Україна досить велика, тому вводити загальнонаціональний локдаун, я думаю, сенсу немає і уряд не буде цього робити. Ми повинні зрозуміти одне – що якщо, наприклад, в Івано-Франківській області був суцільний локдаун, але потяги звідти розвозили по всій Україні громадян, то це не є обмеження, це напівзаходи, які теж сприяють поширенню епідемії", – пояснив експерт.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: