• Головна
  • Новини
  • Черниш про можливість створення ядерної зброї в Україні: "Це не під силу зараз"

20.10.2024, 21:05

Черниш про можливість створення ядерної зброї в Україні: "Це не під силу зараз"

Керівник "Центру безпекових досліджень "СЕНСС", а також колишній міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (2016-2019) Вадим Черниш в ефірі каналу Еспресо прокоментував можливість створення ядерної зброї в Україні.

На його думку, Україні наразі не під силу розробити ядерну зброю і ця ситуація, скоріше за все, не зміниться в найближчий час. Черниш зазначив, що існує суттєва різниця між урановими та плутонієвими ядерними зарядами, навівши приклади бомб, скинуті на Хіросіму та Нагасакі.

"В Ірані 167 кілограмів збагаченого урану, проте для створення ядерного заряду з урану необхідно досягти рівня збагачення 90%. Зараз в Ірані вміст збагаченого урану лише до 60%. Це означає, що для досягнення необхідного рівня збагачення та створення ядерної бомби потрібно багато часу. Якби ми навіть змогли це зробити, всі постачання для збагачення урану були б заблоковані", — сказав він.

Водночас Черниш додав, що Україна має потенційні носії для ядерної зброї. "У нас є теоретичні носії, такі як "Нептун" та комплекс “Сапсан”, але поки що немає самої ядерної бомби. Це малоймовірно, що ми зможемо її створити", — підсумував експерт.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: