• Головна
  • Новини
  • Через сильні дощі на Тернопільщині активізувались змії

04.06.2019, 17:32

Через сильні дощі на Тернопільщині активізувались змії

Про змій на Тернопільщині повідомляють користувачі соцмереж. Зокрема, вужа бачили у Збаражі, а також у парку "Топільче" у Тернополі.

“Давно в Збаражі вужі не зустрічалися. Нижче каплички на вул. Івана Франка”, – пише у “Фейсбуці” Юра Долинський.

"У парку “Топільче” активізація плазунів. Особливо треба бути обачним дівчатам і жінкам з дітьми, які заходять у траву фотографуватись", – написав Roman Kubay у "Фейсбук".

Чоловік описує свою зустріч з плазуном: "Уявіть сиджу, ловлю рибу, нікого не чіпаю, раптом ззаду півметрова чорна змія шипить на мене. Серцебиття 200 ударів і я мало в річку не стрибаю".

"Опади, висока вологість та тепло сприяють розмноженню змій, пояснює  доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедрою загальної біології Тернопільського педуніверситету Василь Грубінко. – Популяція змій у нашій області росте останніх 5-7 років. По-перше, зими були теплі, по друге – зменшення кількості хімічних препаратів на полях, а також є корми – достатньо жуків, гризунів. А зміям головне, щоб було тепло і було що їсти", – каже він.

За словами пана Грубінка, у Тернополі водяться вужі, але часом трапляється і гадюка звичайна.

"Вона отруйна, як мінімум її укус може викликати алергію, максимум – якщо це хвора людина або дитина, можливий анафілактичний шок, – каже професор. – Тому одразу треба звертатись до медиків. Тому що не стільки небезпечна отрута, скільки змії можуть занести зубами небезпечні мікроорганізми, адже живляться щурами, мишами. Укус глибокий і отрута швидко розповсюджується про кровоносній системі. Вужі не є небезпечними, хоча якщо їх роздратувати, можуть вкусити. Вони не мають отрути, але можуть занести інфекцію зубами. Тому краще, щоб вуж не кусав і гратися з ним нема потреби. Не раз бачив як діти  у парках граються нами, у банках носять, але їх чіпати не варто. У Тернопільській області водиться гадюка звичайна, три види вужів – серед них звичайний і водяний", додає Василь Грубінко.

Також подекуди є гадюка звичайна, часом трапляється мідянка – на Бережанщині та Монастирищині. Є карпатський удавчик , але їх тут зустрічають дуже рідко.

"Змій не  можна чіпати, не варто ними гратися чи намагатися вбити, – наголошує науковець. – У плазуна з’являється захисна реакція і він може вкусити. Побачили змію, не чіпайте її  і вона втече".

Терміново
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: