• Головна
  • Новини
  • Боррель: ЄС залежить від російського газу, тому шукає альтернативних постачальників

09.02.2022, 09:14

Боррель: ЄС залежить від російського газу, тому шукає альтернативних постачальників

На тлі кризи, спричиненої військовою ескалацією Росії поблизу України, ЄС активно шукає альтернативні джерела надходження газу на випадок скорочення або припинення поставок з Росії.

Про це у Вашингтоні під час дискусії в рамках «Бесід Жана Монне» під егідою посольства Франції та Атлантичної ради, заявив Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на мультимедійний портал ЄС.

Відповідаючи на запитання модератора дискусії щодо реакції, якщо внаслідок санкцій Росія припинить постачання газу до ЄС у розпал зими, Боррель назвав таку ситуацію «гіпотетичною», але визнав суттєву залежність Євросоюзу від російського газу.

«Це правда, що ми дуже залежимо від російського газу… Саме тому ми шукаємо альтернативних постачальників», - сказав Боррель.

У цьому контексті він згадав Сполучені Штати, Катар, Норвегію, країни Північної Африки, з якими Євросоюз веде переговори щодо збільшення обсягів газопостачання.

«Я не думаю, що Росія зупинить постачання газу на 100%, але ми можемо постати перед ситуацією, коли обсяги газу скоротяться, і будуть потрібні інші джерела. Ми маємо рахуватися також з тим, що 30% газових сховищ у Європі належать Газпрому, який не докладає значних зусиль, щоб повністю заповнити ці резерви», - зауважив Боррель.

Він додав, що ЄС може здійснювати спільну закупівлю газу в інтересах країн-членів, та використовувати наявну трубопровідну інфраструктуру у реверсному напрямку для підвищення їхньої енергетичної стійкості. Єврокомісія вийшла з пропозицією щодо створення спільних стратегічних резервів газу ЄС, але це питання залишається темою переговорів.

Як повідомлялося, Жозеп Боррель перебуває з візитом у Вашингтоні, де відбулося засідання Енергетичної ради США - ЄС за участю державного секретаря Ентоні Блінкена. Сторони, серед іншого, обговорили шляхи реагування на безпекові ризики у зв'язку з військовою ескалацією з боку РФ.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: