• Головна
  • Новини
  • Бойовики через посередника передадуть Україні дев'ять полонених ㅡ Денісова

20.01.2021, 17:26

Бойовики через посередника передадуть Україні дев'ять полонених ㅡ Денісова

Бойовики «ДНР» передадуть посереднику шістьох незаконно утримуваних осіб, «ЛНР» — трьох. Раніше про повернення українців домовився лідер проросійської «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, не попередивши офіційну українську сторону.

Як повідомляє кореспондент hromadske, про це під час брифінгу на КПВВ «Золоте» у Луганській області розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Буде передача осіб, які незаконно утримуються, посереднику. Нам відомо, що вже доставлені до слідчого ізолятора міста Луганськ троє осіб, яких готують для передачі. І в місті Донецьк — шість. Їх зараз годують, миють, надають медичну допомогу, приводять в охайний вигляд. І я думаю, що сьогодні ввечері або завтра зранку їх передадуть через маршрут Луганськ — Донецьк — Ростов-на-Дону — Мінськ — Київ», — розповіла Денісова.

Також вона зазначила, що не може назвати прізвища людей, яких готують до звільнення.

Передання полонених через посередника

Нагадаємо, раніше так звані представники самопроголошених республік оголосили, що в односторонньому порядку передадуть на підконтрольну Україні територію групу українських полонених. Про це домовився лідер проросійської «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, не попередивши офіційну українську сторону.

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що у делегації не можуть не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну уряду України. Однак, він зазначив, що приватні особи не мають права втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів.

Він наголосив, що розцінює заяви бойовиків та синхронізовані із ними дії Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе Росія як сторона конфлікту.

Повернення полонених

Як повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, станом на кінець 2020 року на тимчасово окупованих територіях Донбасу в полоні бойовиків залишався 251 українець. Востаннє великий обмін полоненими між Україною та «ДНР» і «ЛНР» відбувся 16 квітня 2020 року. Тоді Україна повернула 20 своїх громадян. В СБУ заявили, що Україна передала на окуповані території 14 людей, однак імена не уточнили.

Крім цього, великий обмін відбувся 29 грудня 2020 року. З полону бойовиків тоді повернулися 76 українців, зокрема журналіст Станіслав Асєєв, який перебував у неволі понад 2 роки. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: