• Головна
  • Новини
  • Альма-матер Сухомлинського та творчі скарби кафедри журналістики

Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


11.12.2019, 14:59

Альма-матер Сухомлинського та творчі скарби кафедри журналістики

​​​​​​​Не лише наші знання та вміння, але й фундаментальні цінності та життєві пріоритети формуються під впливом різних середовищ. Відтак, один із визначальних етапів для кожної людини - період студентства,  бо він завжди сповнений перманентного навчання, захопливого пізнання світу та себе. Саме тому найчастіше університетські стіни надихають на плідну працю над собою, бо в цих стінах - дух знань. 

Так, нещодавно справжнім відкриттям для мене став один із найстаріших вищих навчальних закладів України, в якому, до речі, навчався Василь Сухомлинський, - Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г.Короленка. 

Створений 1 липня 1914 року як учительський інститут, пізніше реорганізований у  педагогічний, а  у 2009 році отримав статус національного. Кращі традиції університету відображені в працях видатних педагогів - В. Сухомлинського, Г. Ващенка, Ю. Кондратюка, М. Верховинця, О. Ковіньки та ін. Упродовж 100-річної історії в його стінах підготовлено близько 60 тисяч кваліфікованих педагогічних працівників різних спеціальностей, серед яких – сотні заслужених учителів України, відмінники освіти України, численні науковці, літератори, митці, державні діячі. 

Зусиллями кількох поколінь професорсько-викладацького складу, студентів і співробітників, університет став відомим не лише в Україні, а й за кордоном. У навчальному закладі історично склалася творча атмосфера інноваційних пошуків, яку проніс через усе своє життя його відомий випускник – Василь Сухомлинський. У 20–40-х роках ХХ століття в Полтавському інституті також  працював творець української педагогіки нового часу Григорій Ващенко.

Нині підготовка фахівців в університеті здійснюється за 25-ма спеціальностями, в стінах вишу видається 6 збірників наукових праць з провідних галузей знань. 

Університет активно розвивається, переймаючи досвід від викладачів з інших країн в рамках наукового та науково-технічного співробітництва із навчальними закладами Швеції, Канади, Великої Британії, Білорусі, Іспанії, Казахстану, Німеччини, Польщі, Росії, Туреччини. 

Чотири навчальні корпуси університету в мальовничому центрі Полтави разом із спортивним комплексом, профілакторієм та студентськими гуртожитками утворюють сучасне студентське містечко. Студенти мають змогу навчатися цікаво: пари відбуваються в розташованих неподалік навчально-виробничих майстернях та університетському ботанічному саду, який називають одним із семи чудес Полтави. 

У Центрі регіональної преси Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка мав змогу поспілкуватися із  колективом кафедри журналістики факультету філології та журналістики, відкривши для себе багато нового. 

Чим унікальна кафедра журналістики ПНПУ ім. Короленка? За словами очільниці Світлани Василівни Семенко, кафедра журналістики була створена у 2010 році. Викладачі кафедри є авторами монографій, що публікувалися в Україні та за кордоном. Кафедра здійснює підготовку бакалаврів і спеціалістів, а з 2017 р. –  магістрів. Навчальний процес тут “кипить“: викладачі читають курси з нормативних, фундаментальних та професійно орієнтованих дисциплін, готують студентів за спеціалізацією «Редактор освітніх видань».

Практичні навички майбутні журналісти вдосконалюють під час проходження практик на базі філії ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція “Лтава”», телестудії «Місто», ТРК «ІРТ-Полтава», прес-служби УМВС України в Полтавській області, газет «Зоря Полтавщини», «Полтавський вісник», «Газета по-українськи» та ін. Для магістрантів передбачена медіаосвітня практика.

Науково-методична робота кафедри спрямована на дослідження актуальних проблем сучасної  медіаосвіти. Цікаво, що викладачі кафедри заохочують стоїх студентів - майбутніх журналістів вивчати та всіляко популяризувати історію регіональної преси, брати участь у культурно-мистецькому житті Полтавської області, цікавитися діяльністю визначних митців свого регіону. 

Однією з таких особистостей є народна артистка України Раїса Кириченко, музей якої діє при університеті. Ми також відвідали цей куточок, і переконалися: тут живе пісня, творчість та дух народної артистки, Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, повного кавалера орденів княгині Ольги. Сюди приходять мешканці та гості міста, які знали співачку і любили її голос, а також і ті, хто вперше знайомиться з творчістю великої Берегині. 

Серед найцінніших речей, що зберігаються на кафедрі, є посвідчення журналіста “Зорі Полтавщини” Прилюка Дмитра Михайловича - письменника, публіциста, вченого, педагога, засновника українського журналістикознавства. 

У журналістську науку Д. М. Прилюк увійшов як один із основоположників української школи журналістики. Видані його фундаментальні твори: двотомний підручник «Теорія і практика журналістської творчості», «Мистецтво писати», «Спостереження і дослідження фактів журналістом». Вони мали широкий резонанс, здобули високу оцінку науковців журналістських закладів нашої країни й за кордоном. У своїх теоретичних студіях він завжди йшов від власної живої редакційної практики, вміло аналізував надбання  української журналістики, критично осмислював набутий досвід і вже на основі цього робив наукові узагальнення, висновував певні закономірності, тенденції, критерії. Його підручниками і нині послуговуються викладачі і студенти журналістських навчальних закладів України.

Кафедра зберігає ще одну цінну річ -  авторську картку письменника Олександра Ковіньки, який працював у “Зорі Полтавщини”.   В його творчому доробку такі визначні сатирико-гумористичні повісті: «Хрестоносці», «Превелебні свистуни, або Смішні, чудні й сумні пригоди сільського хлоп'яка Василя Черпака», автобіографічна оповідь  «Чому я не сокіл?..», публіцистичні статті з проблем розвитку української мови, збереження історико-культурної спадщини рідного народу. 

Подорожувати Україною - означає щоразу відкривати для себе нові джерела натхнення. Так і мандрівка Полтавщиною принесла безліч позитивних емоцій та мотивації для журналістів з різних областей. Унікальні навчальні практики місцевого університету, дух праці, постійного вдосконалення і творчості - це те, чим ми можемо пишатися та ділитися одне з одним.

Продовжуємо переймати найкращі українські практики, бо навчатися ніколи не пізно, а досліджуючи своє - і поготів! 

Матеріал підготовлений завдяки прес-туру “Місцеві громади: досвід реформування на Полтавщині” в межах проекту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

    Коментар

    Блоги

    Василь Чорний

    Громади Волині в умовах воєнного стану

    Мирослав Дністрянський

    ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

    Василь Чорний

    Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: