23.03.2019, 18:10

Алкоголізм у щурів вилікували завдяки лазеру

Американським дослідникам з Інституту Скріппс у Каліфорнії вдалося вилікувати щурів від алкоголізму. Для цього вони прицільно розстріляли клітини мозку тварин, які відповідають за залежність, лазерним променем.

Лікування виявилося настільки ефективним, що вчені порівнюють такий підхід з "вимкненням" алкогольної залежності. Повідомило  ВВС.

"Особливо вражає те, що нам вдалося взяти під контроль саму мотивацію споживання алкоголю в істот з серйозною залежністю - просто натиснувши на вимикач", - цитує видання Digital Trends Олів'є Джорджа, одного з авторів дослідження.

"Ми вживили в мозок оптоволокно і увімкнули лазер, що блокує конкретні нейрони, які відповідають за формування і підтримку залежності, - це дозволило різко знизити не лише споживання алкоголю, але й фізичні прояви синдрому відміни", - додає пан Джордж.

Алкоголізм в людей і тварин розвивається схожим чином, і одразу кілька досліджень демонстрували, що принципову роль у формуванні та підтримці залежності грає відносно невеликий кластер нервових клітин (CeA, або центральне ядро мигдалеподібного тіла).

У разі хронічного споживання алкоголю нормальний зв'язок між цими нейронами руйнується - і в пацієнта починає розвиватися синдром відміни.

Попередні дослідження демонстрували, що активація CeA у щурів-алкоголіків призводить до того, що вони різко починають більше пити.

Вчені вирішили випробувати зворотній ефект і спробували заблокувати роботу цих нервових клітин за допомогою лазера.

Теорія виявилася вірною: щурі не лише починали суттєво менше пити, але й не проявляли ознак болісної абстиненції.

Втім, кажуть дослідники, говорити про те, що така ж лазерна терапія стане доступною і для людей, поки що зарано. На це можуть піти роки, якщо не десятиліття.

"Ми використовували передові технології, які поки що не затверджені для використання на людях", - пояснює Олів'є Джордж.

"Тому до того часу, коли для контролю залежності алкоголікам у мозок можна буде вживляти оптоволокно, может минути ще років 15-30".

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: