12.10.2018, 16:41

68% українців не вірять в чесні вибори, - експерт

Восени Верховна Рада має розглянути законопроект №8270, який посилить відповідальність за підкуп і тиск на виборців та виборчі комісії.

«68% українців не вірять в чесні вибори, а 73% думають, що правоохоронні органи працюють не  ефективно, тому вважають не доцільним повідомляти про виборчі правопорушення», - розповіла  заступниця голови з юридичних питань ВГО  “Громадянська мережа “Опора”  Ольга Коцюруба.

Велика недовіра людей до правоохоронних органів та не покарання за виборчі правопорушення  спонукало ВГО  “Громадянська мережа “Опора” спільно з головним слідчим управлінням напрацювати законопроект про посилення відповідальності за підкуп і тиск на виборців та виборчі комісії, маніпуляції з бюлетенями.

Експерт розповіла, що всі розслідування та  перевірки моніторингові місії, в тому числі місії ОБСЄ,  закінчуються на стадії констатації порушень. Представники місій лише сподіваються, що всі особи будуть покарані.

За словами Ольги Коцюруби, всі особи, які понесли покарання, звільненні з випробувальним терміном. Тобто реального покарання  у вигляду позбавлення волі ніхто не поніс.

Окрім того, всі справи, які доводяться до обвинувального акту - це ті справи, в яких особи самі визнали свою винну. 

Тому законопроект передбачає суттєве посилення кримінальної відповідальності.

Як розповів експерт з виборчого права Федір Алєйніков,  зміни які пропонуються, насторожують, як можливих фальсифікаторів так і виборців, членів дільничних комісій, кандидатів.

Зокрема, виборчі порушення виникали в результаті  не знання процедур. Тому зміни спонукатимуть всіх суб’єктів виборів до детальнішого вивчення виборчих процедур.

Законопроект передбачає, що громадяни співпрацюватимуть з правоохоронцями, що посилиться протидія підкупу виборців та фальсифікації голосування. Окрім того буде забезпечено невідворотність покарання за злочини на виборах, а головне практичне виконання міжнародних стандартів виборчого процесу.

Однак для того, щоб все це запрацювало, депутати Верховної Ради мають проголосувати за законопроект №8270 на пленарному засіданні сесії.

 

(Фото Львівський прес-клуб)

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: