• Головна
  • Новини
  • 3D-моделі та аудіогід: на Рівненщині оновлюють університетський музей

23.10.2021, 11:33

3D-моделі та аудіогід: на Рівненщині оновлюють університетський музей

Музейний комплекс Острозької академії розширять і він стане інтерактивним.

Це роблять з нагоди 445-ї річниці навчального закладу, розповіла директорка музею Анастасія Хеленюк. Експозиція про історію університету буде розміщена не у центральному корпусу, а в колишньому монастирі капуцинів, пише Суспільне.

Одним із експонатів музею Національного університету "Острозька академія" є конспект студента початку 17 століття.

"Оригінал зберігається в Росії, доступу до нього немає, але ми маємо точну копію і для експозиції відтворили цей конспект", – розповідає Анастасія Хеленюк.

Копія студентського конспекту, як і інші експонати музею історії Острозької академії, переїхала у нове приміщення. Хоча новим його називають умовно, адже цей корпус є найстарішим в університеті: його збудували у 18 столітті, розповідає директорка музею. Площа дозволяє розширити та оновити експозицію. Тут, зокрема, музейники відтворять кабінет першого ректора академії Герасима Смотрицького.

"Ми хотіли би показати історію академію в такому розширеному форматі, тому в цьому році ми переносимо, фізично навіть переносимо з центрального корпусу в старомонастирський. Ми будемо розповідати і про контекст, в якому з'явилася академія, про засновників Острозької академії, звичайно, про сам навчальний процес, як відбувалося навчання, як вчилися в академії в 16 столітті", – пояснює директорка музею.

Музей стане інтерактивним, доповнений 3D-моделями, з аудіогідом двома мовами. Партнери музейників з "Town Image Studio" розробили доповнену реальність для смартфонів до експозиції, яка розповідає про сім вільних наук.

Представник ГО "Town Image Studio" Андрій Малюський демонструє, як працює доповнена реальність

"Ми бачимо астролябію, оскільки наука астрономія. Її можна покрутити, згорнути, подивитися з різних ракурсів, її можна обійти, подивитися як вона виглядала спереду, позаду, і принцип її роботи", – демонструє представник ГО "Town Image Studio" Андрій Малюський.

Окрім копій артефактів та муляжів, будуть в експозиції і оригінальні речі 16-18 століть.

"Потрапили вони сюди також дуже символічно, адже були знайдені студентами вже сучасної Острозької академії 20-21 століть під час археологічних розкопок. У нас є спеціальність історія та археологія, вони проходили археологічну практику і так сталося, що знайшли ці речі, які вже тепер є експонатами у нашому музеї", – розповідає зберігач фондів музею Острозької академії Віталій Бондарчук.

Оновлення музейного комплексу в Острозькій академії реалізовують за підтримки Українського культурного фонду і Держагенства розвитку туризму. Відкриття експозицій відбудеться 23-го жовтня. Тоді ж планують провести всеукраїнський форум, присвячений університетським музеям.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: