• Головна
  • Новини
  • 25 лютого стартує «Радіо Леся» та інтелектуально-дискусійна платформа «Косач Talks»

24.02.2021, 16:59

25 лютого стартує «Радіо Леся» та інтелектуально-дискусійна платформа «Косач Talks»

У межах масштабного Мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» Міністерство культури та інформаційної політики розгорне медійну платформу «Радіо Леся», ініційовану UA: Радіо Культура, а також інтелектуально-дискусійну платформу «Косач Talks».

З 25 по 27 лютого команда UA: Радіо Культура працюватиме в Українському домі на майданчику «Радіо Леся». Запуск першого ефіру відбудеться о 18 годині — одночасно з відкриттям локації в Українському домі. 26 та 27 лютого ефіри зі сцени «Радіо Леся» звучатимуть наживо з 11 до 17 години, повідомляє Львівська ОДА.

UA: Радіо Культура — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. В ефірі радіо — музика від музичних колективів Українського радіо та інших найкращих виконавців країни та світу, радіотеатр, поезія та проза в авторському виконанні, а також новини культурного життя. 

«Для UA: Радіо Культура весь 2021 рік — рік Лесі Українки. Тому уявне “Радіо Леся” у нас звучить щодня. Тож не дивно, що команда UA: Радіо Культура долучиться до роботи майданчика “Радіо Леся”. Звичайно, плануємо наживо розмови тільки з найбільш компетентними спікерами. Несподіванки теж будуть. Наприклад, ви почуєте голоси кількох наших Лесь, тобто голоси акторок, які долучилися до створення радіосеріалу про Лесю Українку на UA: Радіо Культура — та стали голосами Лесі Українки. А ще, припускаю, багатьом цікаво буде почути аналіз текстів Лесі Українки на релігійну тематику… але не від літературознавців, а від лідерів Українських Церков. Звичайно, про Лесю Українку як феміністку ми теж поговоримо. Стежте за анонсами», - розповіла продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська.

Платформа «Радіо Леся» є студією, де 25, 26 і 27 лютого команда UA: Радіо Культура створюватиме контент, який можна почути в Києві на 97.6FM у Києві або онлайн з будь-якого куточка планети за лінком.

Зауважимо, що в цей період, з 25 по 28 лютого, в Українському домі також відбуватиметься інтелектуально-дискусійна програма Косач Talks в межах мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен». Протягом чотирьох днів відомі гуманітарії та публічні інтелектуали обговорюватимуть багатогранність творчості та життя Лариси Косач-Квітки. Куратор інтелектуального майданчика — Євгеній Стасіневич, літературний критик та літературознавець.

Косач Talks — дискусійно-інтелектуальна програма, що має засвідчити багатогранність постаті, а також по-новому відкрити життя і творчість Лариси Косач-Квітки. Адже Леся Українка, авторка «Камінного господаря», «Кассандри» та «Лісової пісні», донині має безпрецедентну вагу для українського та світового літературно-культурного процесу.

Мета програми – актуалізувати для сучасників ті грані біографії та численні різноманітні праці Лесі Українки, які й донині залишаються захопливими та актуальними. Ба більше, вони демонструють видатну мисткиню не лише як забронзовілу «фігуру канону». Підтверджують її художньо-інтелектуальні зусилля, що спрямовані на створення системи цінностей, які єднають українську культуру з європейським контекстом.

Загалом у програмі Косач Talks передбачено 10 обговорень, кожне з яких триватиме орієнтовно до двох годин. Організатори підготували для відвідувачів різні формати обговорень: широка дискусія, інтерв'ю з експертом/-кою, поетичні читання тощо. 

Серед запрошених гостей — письменниця Оксана Забужко, канадський історик із України Сергій Єкельчик, літературознавець, професор Гарвардського університету Григорій Грабович, перекладач та дослідник Максим Стріха, літературознавиця і критикиня Віра Агеєва та інші. Список учасників може коригуватися.

Модераторки інтелектуального-дискусійної платформи: літературознавиці та літературні критикині Анастасія Євдокимова і Богдана Романцова.

Програма перших двох днів дискусій:

25 лютого, відкриття (Український дім і онлайн-трансляція)

13:00 — Українка як культурна героїня: міфи, стереотипи, образи 

Ярина Цимбал, Мирослав Лаюк, Марко Роберт Стех (онлайн); 

модератор —  Євгеній Стасіневич

15:00 — Презентація академічного 14-томного зібрання творів Лесі Українки (Укрінформ)

Віра Агеєва, Оксана Забужко, Анатолій Цьось, Юрій Громик, Олександра Коваль, Олександр Ткаченко, Ірина Констанкевич;
модераторка —  Анастасія Євдокимова

26 лютого, п’ятниця 

13:00 — Чуже як своє. Українка та її переклади

Максим Стріха (онлайн), Роксоляна Свято, Ольга Полюхович, Лада Коломієць;

модераторка — Богдана Романцова

15:00 — Як стати класиком? Леся Українка та літературний канон

Ростислав Семків, Михайло Назаренко, Григорій Грабович (онлайн);

модераторка — Богдана Романцова

17:00 — Культура як традиція: публічне інтерв’ю з Оксаною Забужко, проводить Юрій Макаров

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: