21.11.2023, 07:39

21 листопада: цей день в історії

21 листопада 2023 року — вівторок. 636-й день війни в Україні. Сьогодні, 21 листопада, День гідності та свободи. Віряни святкують Введення до храму Пресвятої Богородиці (або Третя Пречиста).

Яке сьогодні, 21 листопада, церковне свято

21 листопада в церковному календарі – Введення до храму Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста). Батьки Діви Марії дали обітницю віддати свою дитину на служінню Господу. Тому вони привели трирічну доньку до Єрусалимського храму, де вона виховувалася разом з іншими благочестивими дівчатами і вивчала Святе Письмо. Згідно з церковними переказами, до Марії не раз являлися ангели, говорили з нею та приносили їй їжу.

Що не можна робити 21 листопада

  • В народі існувала думка, що не можна цього дня давати гроші в борг.
  • Не дозволяється веселитися, голосно розмовляти і сміятися.
  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.

Народні прикмети і традиції на 21 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: почалася вже справжня зима — отже, наступний рік буде врожайним;
  • сніг, який випав 21 листопада, пролежить до самої весни;
  • сильний мороз — літо буде спекотним;
  • тепла і похмура погода на Введення означає, що буде неврожайний рік.

В народі цей день називали "воротами зими" і присвячували молодим сім'ям. Вірили, що саме від цього періоду вже встановлювалася справжня зима. Навіть існувала приказка: "Введення прийшло – зиму привело". Хоча важкою фізичною працею займатися не можна було, але день присвячували сімейним клопотам. Також вже починали влаштовувати виїзди на санях, молодята починали зимові гуляння.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 21 листопада

Які сьогодні іменини: Ярополк, Олександр, Марія.

Талісманом людини, народженої 21 листопада, є циркон. Штучний мінерал, який володіє сильними магічними властивостями. Наприклад, цирконій допомагає тим, кому потрібно зібрати багато інформації за короткий проміжок часу.

Цього дня народилися:

  • 1830 рік — український громадський діяч і етнограф, домігся дозволу на перше повне видання творів Т.Шевченка Андрій Маркевич;
  • 1896 рік — український композитор Михайло Вериківський;
  • 1952 рік — український художник, графік, книжковий ілюстратор, народний художник України Сергій Якутович.

Пам’ятні дати 21 листопада

Календар важливих подій в Україні та світі за 21 листопада:

  • 1620 рік — після тримісячного плавання на кораблі "Мейфлавер" сім'ї англійських переселенців-пуритан висадилися в Північній Америці — в районі мису Код;
  • 1783 рік — у небо над Парижем піднімається перша пілотована людиною повітряна куля братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольфье;
  • 1806 рік — Наполеон оголошує "континентальну блокаду" Великої Британії;
  • 1877 рік — Томас Едісон представляє свій фонограф;
  • 1916 рік — тоне "Британнік", корабель-близнюк "Титаніка", який налетів на німецьку міну;
  • 1918 рік — у Львові встановлюють польську владу, а Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станиславова;
  • 1919 рік — укладають "Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину", який передбачив передачу на 25 років Галичини до складу Польської республіки з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу;
  • 1920 рік — армія УНР переходить Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах;
  • 1947 рік — у Нью-Йорку засновують Панамериканську українську конференцію;
  • 1962 рік — президент США Джон Кеннеді знімає блокаду Куби;
  • 2004 рік — в Україні відбувається другий тур виборів президента України, починається Помаранчева революція;
  • 2013 рік — в Україні починається Євромайдан.

Який сьогодні день в Україні і світі

21 листопада в Україні святкують День гідності та свободи. Державне свято (без додаткового вихідного дня), яке було створене 30 вересня 2017 року за ініціативи президента України Петра Порошенка. Цей день є символом творення новітньої історії держави та пам'ятною датою, яка вшановує патріотизм і мужність українців, що відстоювали цінності свободи, демократії та вибору народу щодо європейського розвитку держави. Дата вказує на дві доленосні події в житті України — Помаранчеву революцію (2004 року) та Революцію гідності (2013-2014 років).

Також 21 листопада День Десантно-штурмових військ Збройних сил України. Професійне свято з'явилося 2017 року за указом президента України разом зі зміною назви десантних військ на десантно-штурмові війська. Перше святкування відбулося на Михайлівській площі в Києві, де президент Петро Порошенко вручив війську оновлену символіку.

А ще 21 листопада Європейський день муковісцидозу. Це генетичне захворювання, яке вражає підшлункову залозу, легені та інші органи, а також впливає на клітини, що виробляють слиз, травні соки та піт, в результаті чого ці рідини стають густими. Це може стати причиною закупорювання, появи інфекцій і пошкоджень в уражених органах.

21 листопада святкують Всесвітній день рибальства. В святкових заходах часто беруть участь риболовні асоціації, співтовариства, спілки. Головна мета дня — донести людству інформацію про проблеми і закликати берегти рибні запаси.

Також 21 листопада Всесвітній день вітань. Свято було започатковане британськими братами Майклом та Браяном Маккомаками 1973 року як знак протесту проти "холодної війни" і міжнародного напруження, що пригнічували людей та робили їх непривітними. Брати надіслали листівки з привітаннями у різні кінці світу.

А ще 21 листопада Всесвітній день телебачення. Подія була заснована ООН 17 грудня 1996 року, а дату святкування обрали на честь першого дня здійснення Всесвітнього телевізійного форуму ООН.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: