• Головна
  • Новини
  • 10 відповідей на запитання про вакцинацію дорослих від дифтерії

Євген Комаровський

педіатр


09.11.2018, 16:24

10 відповідей на запитання про вакцинацію дорослих від дифтерії

Питання про доцільність вакцинації від дифтерії раз на 10 років не стоїть в принципі — треба, треба однозначно!

  1. Вакцини для дітей і дорослих — різні. У «дорослих» вакцинах доза (кількість речовини, що має викликати імунітет) зазвичай менша. У два рази. Ними вакцинують не тільки дорослих, а й дітей «не зовсім раннього віку» — деякі вакцини, наприклад АДС-М, використовують для імунізації людей, старших 7 років, інші, наприклад «Бустрикс», — старших 4 років.

  2. Буква «М» у назві вакцини АДС-М вказує саме на те, що вона містить зменшену дозу. А ще можливі такі написи: «DT» — вакцина від дифтерії і правця, «Td» — маленька буква «d» в назві означає в два рази зменшену дозу.

  3. Вакцини для дорослих «тільки від дифтерії» на практиці не використовуються. Реально застосовують або «дифтерія+правець (DT), або дифтерія+правець+кашлюк (DTP).

  4. Як треба щепити дорослих від дифтерії за правилами? А ось так: починають в дитинстві — 3 дози у перший рік життя, по 1 дозі в 1,5 року, 6 і 16 років. Далі кожні 10 років — в 26, 36, 46 і т.д.

  5. Учені всього світу продовжують сперечатися, і предмет суперечки виглядає так: «кожні 10 років треба щепитися від дифтерії і правця чи все-таки кожні 10 років  треба щепитися від дифтерії, правця і кашлюка?» Питання про доцільність вакцинації від дифтерії раз на 10 років не стоїть в принципі — треба, треба однозначно!

  6. Порада: якщо у вас є можливість купити вакцину для дорослих із кашлюковим компонентом — наполегливо рекомендую щепитися від коклюшу, особливо якщо найближчим часом плануєте заводити дітей. Вакцини для профілактики кашлюка бувають цільноклітинні та додатково очищені, так звані «ацелюлярні». Від 7 років рекомендують використовувати лише ацелюлярні вакцини. Про букви: «DTР» — вакцина від дифтерії, правця і коклюшу, «DTаР» — вакцина від дифтерії, правця і кашлюка, але кашлюк ацелюлярний, «Tdap» — вакцина для дорослих від дифтерії, правця і кашлюка, кашлюк ацелюлярний, зменшена доза кашлюка і дифтерії — оптимальний варіант, який рекомендують для людей старших 7 років (з того, що є на ринку, цьому поєднанню букв відповідають «Boostrix» і «Adacel»).

  7. Запитання: «Що робити, якщо правильно щеплені в дитинстві, але пропустили необхідні вакцинації (в 26, 36, 46 і т.д.)?» Відповідь: отримати 1 дозу вакцини незалежно від того 36 вам років чи 56.

  8. Запитання: «Що робити, якщо в дитинстві не щепилися, чи щепилися неправильно, чи не знаємо взагалі, щепилися чи ні?». Відповідь: отримати три дози — спочатку одну дозу, через месяць — другу, через 6 місяців після другої — третю.

  9. Додаткова вакцинація від кашлюка, дифтерії і правця обов’язкова для вагітних. Тобто питання не в тому, «чи можна вагітним»! Саме вагітним треба в першу чергу!

  10. Комбінована вакцина (дифтерія+правець+кашлюк — Tdap) вводиться одноразово при кожній вагітності у 2-му чи 3-му триместрі (оптимально — на терміні 26–37 тижнів). У будь-якому випадку вакцинацію слід завершити не пізніше, ніж за 2 тижні до прогнозованої дати пологів.
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: