• Головна
  • Новини
  • 10 млрд дол. Україна щорічно втрачає через відсталу туристичну індустрію

09.05.2019, 17:56

10 млрд дол. Україна щорічно втрачає через відсталу туристичну індустрію

Витрати українських подорожніх у 8-9 разів перевищують витрати іноземних відвідувачів України.

Про це Анна Романова, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності ВР, повідомила у матеріалі "Новое время":

"Скільки Україні могла би принести конкурентоспроможна туристична індустрія? Так виглядає, що поки що інші держави збагачуються від українських туристів.

За офіційними даними НБУ, українці у 2018 році купили туристичних путівок закордон майже на $8 млрд.

Ще $3,6 млрд  українці витратили по безготівкових розрахунках за кордоном (на мільярд більше, ніж у 2017) - цю суму можна сміливо подвоювати, адже українці здебільшого витрачають готівку. 

При цьому іноземні відвідувачі витратили в Україні за безготівковими розрахунками – всього $1,2 млрд  (у минулому році $800 млн).

На українські путівки іноземці майже нічого не витрачають, бо український туристичний продукт, як такий не сформований. Тому іноземці у 90% випадків приїздять самостійно. Це означає, що у безготівкових витратах дуже часто міститься бронювання готелю, трансферу, перельоту. 

Таким чином витрати українських подорожувальників у 8-9 разів перевищують витрати іноземних відвідувачів в Україні. Є над чим працювати. Насамперед, Мінекономрозвитку (там є цілий департамент туризму, де працює 21 людина), МЗС, МінІнфраструктури, Міністерству інформполітики. Цей список можна продовжувати довго, так як туристична індустрія охоплює всі сфери управління: від гостинності працівників паспортного контролю – до безпеки на вулиці, чистоти на узбіччі, сервісу в готелі, навігації в транспорті, громадських вбиралень, доріг, поїздів, аеропортів. 

Отже, ми втрачаємо та недоотримуємо більше $10 млрд  щорічно, не розвиваючи сильну українську туристичну індустрію. Я вже не кажу про щорічні іміджеві втрати, бо найкращий спосіб поліпшити імідж країни – стати привабливою туристичною державою. Що ми робимо, коли хочемо мати друзів? Запрошуємо їх у гості".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: