10.11.2023, 07:45

10 листопада: цей день в історії

10 листопада 2023 року — п’ятниця. 625-й день війни в Україні.Сьогодні, 10 листопада, Всесвітній день молоді. Віряни вшановують пам'ять святих апостолів від 70 Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія.

Яке сьогодні, 10 листопада, церковне свято

10 листопада в церковному календарі – день пам’яті святих апостолів від 70 Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія. Згідно з церковними переказами Ераст був учнем апостола Павла і народився в багатій та знатній родині. До того, як увірувати в Христа, він обіймав посаду міського економа в Коринті. Навернув його на християнство саме Павло. Пізніше Ераст почав подорожувати зі своїм учителем, сповідуючи Боже слово. Приїхавши до Єрусалиму, Ераст залишив державну службу і почав жити при міській церкві.

Родіон був не лише учнем апостола Павла, але й далеким його родичем. Був єпископом в місті Патрасе. Родіон постраждав за свою віру під час правління імператора Нерона, прийнявши смерть разом з апостолами Петром та Павлом.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто вирушати в далеку дорогу.
  • Краще не починати жодних важливих справ.
  • Не варто нічого позичати сусідам.

Народні прикмети і традиції на 10 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: іній на деревах — означає, що скоро буде мороз;
  • дме сильний вітер — на хуртовини та похолодання;
  • іній з'явився на деревах ввечері — до рясного снігопаду;
  • по землі стелиться туман — чекайте на відлигу;
  • горобці голосно цвірінькають — прийде потепління;
  • у горобиних гніздах багато пуху — скоро буде холодно.

Вранці цього дня наші предки вирушали до храму, несли з собою хліб та сіль для освячення. Потім ними годували худобу, щоб вона залишалася здоровою і легко пережила зиму. Вже часто на річках встановлювався лід, проте він все ще був тонким та ламким. В давнину часто говорили, що після Ераста приходять справжні морози.

Пам’ятні дати 10 листопада

Календар важливих подій в Україні та світі за 10 листопада:

  • 1663 рік — укладають Батуринські статті;
  • 1770 рік — Вольтер заявляє, якби бога не існувало б, його потрібно було б винайти;
  • 1926 рік — у Берліні відкривають Український науковий інститут;
  • 1928 рік — у Києві відкривають будинок-музей Тараса Шевченка;
  • 1989 рік — у Львові відбуваються установчі збори Товариства "Надсяння", яке репрезентує українців депортованих з українських етнічних територій, котрі після Другої світової війни передали Польщі;
  • 1993 рік — групою сектантів "Білого братства", очолюваного Мариною Цвигун (Марія Деві Христос) та Юрієм Кривоноговим (Іоанн Свамі), було проголошено "кінець світу" та захоплено київський Софійський собор із метою масового самознищення;
  • 1993 рік — в Україні заборонили всі воєнізовані недержавні організації;
  • 1994 рік — Ірак визнає незалежність Кувейту;
  • 2004 рік — Центрвиборчком України оголошує остаточні результати першого туру виборів президента України: Віктор Ющенко набирає 11 125 395 голосів (39,87%), Віктор Янукович — 10 969 579 голосів (39,32%);
  • 2004 рік — виходить Firefox 1.0;
  • 2009 рік — запускають перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС;
  • 2022 рік — 131-й окремий розвідувальний батальйон Збройних сил України звільняє місто Снігурівку від російських окупантів.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 листопада

Які сьогодні іменини: Олексій, Олександр, Борис, Анна, Іван, Денис, Михайло, Костянтин, Ольга, Микола, Петро.

Талісманом людини, народженої 10 листопада, є гірський кришталь. Він є різновидом прозорого кварцу. В Стародавній Греції вважалося, що гірський кришталь є сльозами божества, а тому йому приписували потужні магічні властивості.

В цей день народилися:

  • 1886 рік — підполковник Армії УНР Олександр Бутаков;
  • 1903 рік — український поет-лірик Терентій Масенко;
  • 1997 рік — український футболіст Юрій Вакулко.

Який сьогодні день в Україні і світі

10 листопада в Україні і світі святкують Всесвітній день молоді. Особлива подія в католицькому календарі. Цього дня церква збирає молодь з усього світу, щоб разом відсвяткувати свою віру. Свято було започатковане за ініціативи папи Івана Павла II 1985 року і воно відразу стало потужним рухом для культурного збагачення та обміну.

Також 10 листопада Всесвітній день науки за мир і розвиток. Він підкреслює важливу роль науки в розвитку суспільства та необхідність залучення громадськості до обговорення різних наукових проблем. Був створений 1999 року під час Всесвітньої наукової конференції в Будапешті, але його офіційне підтвердження відбулося лише 2001 року.

А ще 10 листопада святкують Міжнародний день бухгалтерії. Це досить давня професія, яка існує вже близько 6 тисяч років, а перші її представники жили ще в Стародавньому Єгипті. Наприклад, в Месопотамії близько 5000 року до нашої ери вже існували облікові системи для відстеження храмових ресурсів. Професія значно розвинулася 1494 року, коли Лука Пачолі запровадив систему подвійного запису. Вона використовується і сьогодні.

10 листопада Всесвітній день кератоконуса. Це складне незапальне захворювання органів зору, за якого рогівка ока набуває форми конуса замість сферичної. Подія була створена за ініціативи Національного фонду кератоконуса, освітньої програми Інституту ока Гевіна Герберта та Каліфорнійського університету.

Також 10 листопада Всесвітній день боротьби з нейроендокринним раком. Це важлива глобальна подія, яка присвячена обізнаності про недиференційовані раки. Нейроендокринні пухлини є різноманітною групою рідкісних видів раку, які виникають із нейроендокринних клітин.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: