• Головна
  • Новини
  • «Веселий» - кіборг останньої ротації у Донецькому аеропорту

21.01.2019, 08:42

«Веселий» - кіборг останньої ротації у Донецькому аеропорту

6 січня 2015 року в донецькому аеропорту відбувається ротація. Як показали подальші події — вона ж і остання. Найбільшим підрозділом, який зайшов того дня в ДАП, була десантно-штурмова рота капітана Віталія Любенка, з позивним «Веселий».

Про це пише Юлія Федоренко на сторінці Операції об'днаних сил у ФБ:

«10 січня ситуація стала критичною. Бойовики викотили на пряму наводку кілька танків, які почали розстрілювати новий термінал та диспетчерську вежу. П’ять днів з ранку до вечора танки безперервно вели вогонь. Згодом вежа впала, дуже шкода вона ж була нашими очима», - розповідає «Веселий».

Новий термінал - непридатна для оборони будівля. Там багато легких матеріалів, таких як гіпсокартон, скло. Не було таких потужних бетонних стін, як у тому ж старому терміналі. Новий термінал весь прострілювався.

Бетонними там були лише опори і металоконструкції.
Тож барикади по периметру доводилося робити зі сміття та всього, що можна було знайти: якісь матеріали, стільці, коробки, столи навіть знайшли якийсь великий пилосос. Натомість потрібні були мішки з піском, які можна було туди завести під час затишшя. А так після вибухів там все познищувало.

«16 січня я вибіг на вулицю за згорілий МАЗ, що стояв неподалік входу в термінал. Хотів провести хоч якусь розвідку, аби знати, що діється над нами. Ліг під колесами — не видно нічого. Заліз у кузов — також погано. Дивлюся, а по парапету четвертого поверху йдуть кілька російських найманців. Світять ліхтарями собі під ноги. Тут до мене підбігає мій старшина — він побачив, як я виходив з термінала. Ми стали між кабіною і кузовом МАЗа, і я першою чергою знищив одного з них. Ледве встигли укритися за машиною, як найманці почали стріляти у відповідь. І щойно я сказав старшині, що нам час вшиватися, прилетіла граната з ВОГ-25. Відразу оглух на одне вухо як потім я дізнався у мене лопнула барабанна перетинка, пробило руку, бік посікло осколками. Дуже боляче було, ледве втримався, щоб не кричати. Але результат розвідки все ж був. Я сказав своїм, де саме рухаються бойовики, відповідно, де їх слід очікувати.З Донецького аеропорту меневивезли»,- згадує капітан Любенко.

Після поранення Віталій дві доби перебув у непритомному стані, втратив дуже багато крові. Про падіння ДАПу Віталій дізнався з телевізора так як знаходився у лікарні.

За мужність, проявлену при обороні донецького аеропорту, «Веселого» нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та почесною відзнакою начальника Генерального Штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України «За досягнення у військовій службі» ІІ ступеня.

Війна на Сході України для «Веселого»не закінчилася нині він боронить Донбас у складі оперативно-тактичного угрупування «Схід», та запевнює, що буде боротися з терористами до останнього найманця".

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: